Ďalšie zadržanie pre podozrenie z korupcie. Ruskému generálovi hrozí 15 rokov väzenia

23.5.2024 09:42 , Aktualizované: 23.5.2024 09:57

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) zadržal šéfa komunikačného riaditeľstva ruských ozbrojených síl a zástupcu náčelníka ich generálneho štábu generálporučíka Vadima Šamarina, ktorý je podozrivý z prijímania úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Ak ho súd uzná za vinného, hrozí mu 15 rokov väzenia.

GOPrRqPXIAADr6J.jpg
X/NEXTA

Veľký úplatok

Ako s odvolaním sa na ruskú agentúru Interfax informovala agentúra AFP, Šamarinovým prípadom sa zaoberá 235. posádkový vojenský súd, ktorý nariadil vziať ho na dva mesiace do predsúdnej väzby.

Ako prvý s informáciou o Šamarinovom zadržaní prišiel denník Kommersant, ktorý sa odvolal na zdroj z orgánov činných v trestnom konaní.

U generála sa uskutočnila policajná prehliadka a následne ho odviezli na výsluch na hlavné vojenské vyšetrovacie oddelenie Sledkomu.

Je obvinený z prijatia obzvlášť veľkého úplatku, teda viac ako milión rubľov (asi 10 218,50 eur).

Viacero prípadov

V poslednom čase bolo začatých niekoľko trestných vecí proti vedúcim predstaviteľom ruského ministerstva obrany. Koncom apríla v Moskve zadržali námestníka ministra obrany Timura Ivanova a obvinili ho z brania úplatku.

Pre rovnaké podozrenie bol v máji zadržaný aj šéf personálneho oddelenia ministerstva obrany Jurij Kuznecov. Na základe podozrenia z podvodu bol zadržaný i bývalý veliteľ 58. armády Ivan Popov, ktorý kritizoval ruské ministerstvo obrany.

Denník Kommersant poznamenal, že Šamarinov predchodca vo funkcii zástupcu náčelníka generálneho štábu Chalil Arslanov bol v roku 2020 zadržaný na základe obvinení z podvodu a úplatkárstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok