Izraelský spolok bojujúci za rukojemníkov zverejnil video z únosu vojačiek zo základne Nahal Oz. Ženská jednotka varovala krajinu pred Hamasom

22.5.2024 23:05

Izraelský spolok bojujúci za oslobodenie rukojemníkov z Pásma Gazy zverejnil video z únosu piatich vojačiek zo základne Nahal Oz. Zverejnením sa pokúša prinútiť vládu, aby sa vrátila k vyjednávaniu s Hamasom.

Twitter.png
Twitter/Aviva Klompas

UPOZORNENIE: Text a video obsahuje citlivé informácie.

Kto je vo videu

Na videu je zachytený únos piatich izraelských vojačiek zo základne Nahal Oz asi kilometer od hranice s pásmom Gazy. Podľa denníka The Times of Israel združenie, ktorého členmi sú aj rodiny dotknutých vojačiek, zverejňuje video v snahe prinútiť vládu Benjamina Netanjahua, aby sa vrátila k rokovaniam s Hamasom o prímerí a prepustení rukojemníkov. Na videu sú zachytené Liri Albagová, Karina Arieva, Agam Berger, Daniella Gilboa a Naamau Levy, ako členovia Hamasu vtrhli na vojenskú základňu.

Žena, ktorá ozbrojencom povedala, že "má priateľov v Palestíne", je Naama. Jej otec Joni Levy novinárom povedal, že jeho dcéra "bola vystrašená, ale jej inštinkty fungovali", keď sa snažila presvedčiť mužov, aby ich prepustili.

"Videl som zábery niekoľkokrát a je to stále rovnako ťažké. Ale pre nich film pokračuje. Pre nich to bolo 229 dní, 330 000 minút. Preto sa im snažíme vyjsť v ústrety," povedal Levy. Rukojemníci sa podľa neho stali len "jednou z vecí", s ktorými sa musí Izrael vyrovnať. "Nič nie je dôležitejšie ako to, aby sa vrátili. Všetkých 128," dodal otec.

Obsah nahrávky

"Vy psy, my vás rozdupeme," je jedna z prvých viet, ktoré zaznievajú smerom k vojačkám na zázname, ktorý mal podľa otca jednej z nich pôvodne trvať 13 minút. Zverejnená verzia je údajne výrazne skrátená a neobsahuje najdramatickejšie pasáže.

Jedna zo žien so zakrvavenou tvárou hovorí mužovi s kamerou, že "má priateľov v Palestíne", druhá zrejme prosí o niekoho, "kto hovorí po anglicky"; obe majú ruky zviazané za chrbtom. Príslušníci Hamasu ich žiadajú, aby si sadli na zem.

Približne v polovici videa je vidieť, že najmenej dve ženy majú zakrvavené tváre a tretia má zranenú nohu; okolo stoja muži s automatickými zbraňami, niektorí majú maskáče.

Kedy bolo video natočené?

Video bolo údajne natočené ráno a v druhej polovici je vidieť, že vonku svieti slnko. Vojaci Hamasu vyvádzajú spútané vojačky zo základne a nútia ich nastúpiť do džípu; žena so zakrvavenou nohou musela skákať na jednej nohe.

Ďalšiu ženu, zjavne v bezvedomí, nesú štyria muži za ruky a nohy k autu, načo niekto kričí: "Bez nej, bez nej!" Neďaleko je počuť zvuk streľby.

Rodiny vojakov a rukojemníkov

"Od tej chvíle uplynulo 229 dní. A my žijeme z minúty na minútu. Nemám slová, ktorými by som opísal tieto hrôzy. Na tejto základni bolo zavraždených 54 vojakov a žien. Čo viac môžeme povedať? Čo viac môžeme kričať? Čo môžeme urobiť, aby sme prebudili národ," povedal Eli Albag, otec jednej zo žien.

Viac o vojačkách zo základne Nahal Oz sa dočítate v článku nižšie.

Ozbrojenci pri teroristickom útoku na juhu Izraela zabili 1 200 Izraelčanov a ďalších viac ako 250 ľudí vzali ako rukojemníkov, pričom približne polovicu z nich prepustili v rámci dohody medzi Izraelom a Hamasom koncom novembra. Rokovania o ďalšom prímerí však už niekoľko mesiacov uviazli na mŕtvom bode.

Vojna v Pásme Gazy, ktorú Izrael začal ako odpoveď, si podľa orgánov ovládaných hnutím Hamas vyžiadala životy viac ako 35 700 Palestínčanov a spôsobila v oblasti humanitárnu krízu.

Pozrite si rozhovor o tom ako chcú podať zatykač na izraelských lídrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok