Samovražedný útočník na juhu Turecka sa odpálil počas policajnej razie

TA3 TASR
16.10.2016 16:19

Najmenej troch mŕtvych policajtov a ďalších osem zranených si vyžiadal samovražedný útok na juhu Turecka. Došlo k nemu v meste Gaziantep, ktoré leží len niekoľko kilometrov od sýrskych hraníc.

Dva atentáty v meste Gaziantep

V meste Gaziantep sa popoludní odohral ďalší, v poradí už druhý samovražedný atentát. Predpokladá sa, že ho spáchal vodca miestnej bunky Islamského štátu. Jedinou obeťou výbuchu v gaziantepskej štvrti Burak bol vodca bunky. Ženu a dve deti samovražedného atentátnika polícia zadržala a predviedla na výsluch.

Pred týmto výbuchom sa v inej štvrti Gaziantepu - Šahinbey - počas policajnej razie odpálil iný samovražedný atentátnik. O život prišli najmenej traja policajti a osem ľudí utrpelo zranenia.

Guvernér rovnomennej provincie Ali Yerlikaya spresnil, že polícia vo štvrti Šahinbey podnikla svoju raziu na základe tipu, že sa tam skrývajú podozrivé osoby.

Vysoko rizikové mesto

Podľa guvernéra skupina podozrivých plánovala v meste spáchať útok na sídlo kultúrneho zväzu náboženskej menšiny alavitov, ku ktorej sa hlási aj sýrsky prezident Bašár Asad.

Gaziantep bol v auguste dejiskom teroristického útoku na účastníkov kurdskej svadby, ktorý si vyžiadal viac ako 50 obetí. Tento útok turecké úrady pripisujú džihádistickej organizácii Islamský štát.

V tejto časti Turecka, ktorú obývajú zväčša príslušníci kurdskej komunity, dochádza nezriedka k zrážkam medzi tureckými vládnymi silami a stúpencami mimo zákona postavenej Strany kurdských pracujúcich. Americké veľvyslanectvo v Ankare v uplynulých dňoch opakovane varovalo občanov USA pred možnými teroristickými útokmi v meste Gaziantep i rovnomennej provincii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok