Európska únia predstavila prínosy dosiahnuté vďaka zdravotnej únii. Pandémia ukázala, čo sa dá dosiahnuť solidaritou

22.5.2024 14:33

Európska komisia (EK) v stredu prijala správu o stave projektu Európskej zdravotnej únie, v ktorom sa zdôrazňuje pokrok dosiahnutý v politike EÚ v oblasti zdravia za posledné štyri roky.

pandémia vakcíny
AP Photo

Komisia pripomenula, že k zrodu zdravotnej únie prispela pandémia koronavírusu, ktorá na celom svete otestovala aj limity a možnosti verejného zdravotníctva.

Pandémia podľa EK ukázala, čo možno dosiahnuť solidaritou, spoluprácou a opatreniami na úrovni EÚ. Vďaka spoločnej stratégii v oblasti vakcín mali občania EÚ prístup k vakcínam proti ochoreniu COVID-19 v rovnakom čase a za rovnakých podmienok.

Zastavenie vírusu

Podľa EK to pomohlo zastaviť šírenie vírusu a zachrániť milióny životov. Digitálny COVID preukaz EÚ umožnil hospodárstvam a spoločnostiam fungovať, zatiaľ čo nástroj SURE pomohol vyše 31 miliónom pracovníkom prekonať negatívny hospodársky vplyv pandémie.

Únia sa stala najväčším darcom vakcín prostredníctvom nástroja COVAX a partnerským krajinám poskytla takmer 54 miliárd eur na núdzovú podporu.

Spoločné reakcie

Víziou zdravotnej únie, ktorá bola predstavená v novembri 2020, je zabezpečiť, aby boli členské štáty pripravené spoločne reagovať na zdravotné krízy a podporovať moderné a inovatívne politické riešenia v oblasti zdravia pre všetkých občanov v EÚ.

Európska zdravotná únia zabezpečila rovnaký a včasný prístup k cenovo dostupným liekom pre všetkých občanov. Navrhovaná farmaceutická reforma poskytne ďalším 70 miliónom občanov EÚ prístup k novým liekom a zároveň zachová konkurencieschopný farmaceutický sektor v Európe. Cieľom reformy je zabezpečiť, aby mal každý prístup k liekom bez ohľadu na druh choroby. Reforma má zlepšiť dostupnosť kľúčových liekov stanovením súboru opatrení na riešenie nedostatku liekov.

Zdravotná únia v rámci európskeho plánu na boj proti rakovine spustila niekoľko významných opatrení na boj proti tejto chorobe – od prevencie, cez diagnostiku a liečbu až po starostlivosť o pacientov s rakovinou.

Vďaka Európskemu priestoru pre zdravotné údaje (EHDS) budú mať občania prístup k lepšej zdravotnej starostlivosti kdekoľvek v Únii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok