Famózny Sagan obhájil v rozpálenom Katare titul majstra sveta

TA3 TASR SITA
16.10.2016 15:58

Majstrom sveta v cyklistických pretekoch s hromadným štartom mužov sa v katarskej Dauhe stal Peter Sagan, ktorý obhájil svoj titul z vlaňajšieho šampionátu v americkom Richmonde.

Famózny Sagan obhájil v rozpálenom Katare titul majstra sveta
SITA/AP

V úmornej horúčave

Skvelým finišom Sagan predstihol všetkých papierových favoritov spomedzi klasických šprintérov vrátane Brita Marka Cavendisha, ktorý získal striebro. Tretí skončil Belgičan Tom Boonen. Preteky mužskej kategórie elite, ktoré sa jazdili v úmornej horúčave, napokon zostali v nezmenenej dĺžke, čiže s poriadnou porciou 257,5 km.

Sagan je prvým cyklistom od roku 2007, ktorému sa úspešne podarilo obhájiť dúhový dres. Dvakrát za sebou sa to naposledy podarilo Talianovi Paolovi Bettinimu (2006/Salzburg, 2007/Stuttgart).

Mimoriadne šťastný a v šoku

Sagan bol súčasťou silnej 25-člennej skupiny, ktorá sa vyprofilovala pri presune pelotónu z púštnej časti pretekov do Dauhy. V najlepšej skupine nechýbal ani ďalší slovenský reprezentant Michael Kolář, ktorý napokon obsadil 19. priečku s odstupom 13 sekúnd. Juraj Sagan prišiel do cieľa na 39. mieste s mankom 5:26 min.

"Stále som v šoku, nemôžem tomu uveriť. Som mimoriadne šťastný. V pretekoch to vôbec nebolo jednoduché, mal som namále. Bol som posledným, ktorý chytil čelnú skupinu, čo bolo v konečnom dôsledku rozhodujúce. V záverečnom šprinte som pocítil silný protivietor a do poslednej chvíle som si hľadal pozíciu, keďže bol predo mnou Talian Nizzolo. Napokon som sa po pravej strane dostal pred neho, ale bolo to veľmi tesné. Ďakujem všetkým fanúšikom. Mal som najväčšiu skupinu prívržencov priamo tu v Katare. Ďakujem aj rodine, manželke Katke aj bratovi Jurajovi, ktorý tiež bol súčasťou týchto pretekov a keď mi šiel po vodu, nasadzoval život. Výbornú prácu v pretekoch pre mňa odviedol tiež Michael Kolář," uviedol Peter Sagan v rozsiahlej prvej reakcii pre UCI.

Len šiestykrát v histórii

V histórii majstrovských bojov kategórie mužov, ktorá siaha až do roku 1927, sa stalo len šiestykrát, aby cyklista obhájil dúhový dres majstra sveta. Pred Petrom Saganom to naposledy predtým dokázal Talian Paolo Bettini v sezónach 2006 a 2007.

Odskúšaný profil na svetovom šampionáte v Dauhe s 15,2 km dlhými okruhmi na umelo vytvorenom ostrove Perla Kataru bol rovnako súčasťou pretekov mužskej kategórie elite, ale vzhľadom na dĺžku pretekov sa pretekári pozreli aj do púšte.

Zamierili tam v úvodných 150 km na ceste z Dauhy a už v samom úvode sa zrodil únik tzv. outsiderov. Vpredu sa objavila sedmička Brayan Ramírez (Kol.), Sergij Lagkuti (Ukr.), Natnael Berhane (Eritr.), Anas Ait El Abdia (Mar.), Nic Dougall (JAR), Ryan Roth (Kan.) a Rene Corella (Mex.).

Silná 26-členná skupina

Náskok outsiderov sa po úvodných 25 km vyšplhal nad 10 minút a neskôr ešte pridali minútu, ale vôbec nič to neznamenalo. Aj vplyvom silného vetra vpredu postupne dochádzalo k viacerým zmenám a pelotón sa rozdelil na niekoľko skupín.

Približne 100 km pred cieľom sa vpredu sformovala silná 26-členná skupina, v ktorej boli viacerí favoriti vrátane Brita Marka Cavendisha, Grega van Avermaeta či Nóra Alexandra Kristoffa, ale prevahu v nej mali belgickí a talianski šprintéri. Nechýbal tam ani obhajca titulu Peter Sagan aj ďalší Slovák Michael Kolář.

Tretí slovenský zástupca Juraj Sagan zostal v druhej skupine s odstupom poldruha minúty. Náskok skupiny vpredu sa zvyšoval a tri okruhy pred koncom už bolo zrejmé, že víťaz pretekov bude práve z tohto zoskupenia. Približne 50 km pred cieľom odstúpil z pretekov jeden z papierových favoritov Marcel Kittel.

Do poslednej chvíle čakal

Pri vjazde do posledného zo siedmich 15,2 km dlhých okruhov bolo stále vpredu 25 cyklistov s komfortným náskokom vyše troch minút. Medzi nimi aj štvorica z pôvodného úniku vrátane dvoch Afričanov - Eritrejčan Berhane a Maročan Ait El Abdia.

Tempo skupiny ťahali najmä početnejšie zastúpené reprezentácie Belgicka a Talianska, Peter Sagan sa ešte aj 10 km pred "páskou" umne držal v ústraní. Ako prvý zaútočil menej známy Holanďan Tom Leezer, ktorý to vzal naplno 2,3 km pred cieľom. Utvoril si náskok niekoľko desiatok metrov, ale nestačilo mu to. Sagan do poslednej chvíle čakal na svoju šancu v závetrí a napokon sa mu v pravý čas podarilo predrať dopredu a obhájiť titul.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok