Nórsko oficiálne uzná Palestínu ako štát. Urobia tak aj Španielsko a Írsko

ta3/TASR/čtk/Jakub Šedivý
22.5.2024 08:54 , Aktualizované: 22.5.2024 18:53

Nórsko 28. mája oficiálne uzná Palestínu ako štát, oznámil nórsky premiér Jonas Gahr Störe. Informuje o tom agentúra AFP.

Mier na Blízkom východe

Bez uznania palestínskeho štátu nemôže nastať mier na Blízkom východe, povedal Störe.

Premiér ozrejmil, že prebiehajúca vojna v Pásme Gazy je jasným dôkazom toho, že dosiahnutie mieru a stability musí byť podmienené vyriešením palestínskej otázky. Dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu je podľa neho aj v záujme Izraela. Cieľom je vytvoriť politicky súdržný palestínsky štát, ktorá by vychádzal z Palestínskej samosprávy, dodal Störe.

Írsky premiér Simon Harris medzičasom na tlačovej konferencii oznámil, že Írsko a Španielsko spolu s Nórskom uznajú štátnosť Palestíny. Madrid tak podľa premiéra Pedra Sáncheza učiní taktiež 28. mája.

Neostalo to bez reakcie

Izrael v reakcii nariadil okamžité stiahnutie svojich veľvyslancov z Nórska aj Írska na konzultácie do Jeruzalema. "Posielam Nórsku a Írsku ostrý odkaz: Izrael to nenechá bez povšimnutia," citovala AFP vyhlásenie šéfa izraelskej diplomacie Jisraela Kaca. Vláda podľa neho odmieta akékoľvek jednostranné pokusy o vytvorenie palestínskeho štátu.

"Uznanie palestínskeho štátu povedie k ďalšiemu terorizmu, nestabilite v regióne a ohrozí akékoľvek vyhliadky na mier," uviedlo izraelské ministerstvo zahraničných vecí počas tohto týždňa.

Hovorilo sa aj o možnom uznaní zo strany Belgicka, Slovinska a Malty, ktoré sa už tiež vyjadrili v tomto zmysle, ale uznanie palestínskeho štátu z ich strany sa očakáva neskôr.

Bruselský server Politico poznamenal, že doteraz jedinou krajinou EÚ, ktorá uznala palestínsku štátnosť ako členská krajina, bolo Švédsko. Niektoré ďalšie krajiny tak urobili ešte pred vstupom do EÚ.

Vítajú to

Palestínska samospráva, militantné hnutie Hamas a Organizácia za oslobodenie Palestíny privítali rozhodnutie Nórska, Írska a Španielska oficiálne uznať Palestínu ako štát.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Básim Naím uviedol, že podnetom pre uznanie štátnosti Palestíny sa stal "odvážny odpor" Palestínčanov. Hnutie v samostatnom vyhlásení tento krok zo strany troch európskych štátov označilo za dôležitý a vyzvalo aj ostatné krajiny sveta, aby tak učinili.

Generálny tajomník výkonného výboru PLO Husajn aš-Šajch na sociálnej sieti X napísal, že rozhodnutia Osla, Dublinu a Madridu predstavujú "historické momenty, v ktorých slobodný svet víťazí za pravdu a spravodlivosť".

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok