Vojna na Ukrajine ovplyvňuje aj orlov. Museli zmeniť migračné trasy, aby sa vyhli bojom

23.5.2024 05:00

Orly zmenili svoje migračné trasy vedúce cez Ukrajinu tak, aby sa vyhli oblastiam bojov. Niektoré miesta ich výskytu boli pravdepodobne zničené vojnou, uviedla stanica BBC s odvolaním sa na štúdiu britských a estónskych vedcov.

Orol hrubozobý
Profimedia

Orol hrubozobý je veľký, hnedo sfarbený dravý vták, ktorý je klasifikovaný ako zraniteľný, teda druh čeliaci veľkému nebezpečenstvu vyhynutia.

Výskumníci ich začali sledovať pomocou zariadenia GPS v roku 2017, nečakali však, že jeho migračné trasy o päť rokov neskôr povedú cez oblasť aktívnych bojov.

Nebezpečenstvá vyplývajúce z vojny

Orly hrubozobé cez Ukrajinu prelietajú každú jar na svojej ceste z Grécka či mokraďových oblastí v Južnom Sudáne do hniezdisk v Bielorusku.

Vedci sa domnievajú, že sa vyhýbajú nebezpečenstvám vyplývajúcim z vojny, okrem iného delostreleckej paľbe, pohybu stíhačiek a tankov i koncentrácii pozemných vojsk. Podľa nich to vyplýva z analýzy GPS údajov o orlej migrácii, ktoré zozbierali od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Výskumníci z Estónskej univerzity prírodných vied v Tarte a britskej organizácie British Trust for Ornithology o svojich zisteniach informovali v časopise Current Biology.

"Vojna na Ukrajine má ničivý dopad na ľudí i životné prostredie. Naše zistenia poskytujú vzácny pohľad na to, ako konflikty ovplyvňujú zvieratá vo voľnej prírode," uviedol Charlie Russell, hlavný autor štúdie a postgraduálny výskumný pracovník na Východoanglickej univerzite.

Môže to ovplyvniť aj rozmnožovanie

Zistenia odhalili, že sledované orly sa vo veľkej miere odchýlili od svojich skorších trás. Na Ukrajine tiež trávili menej času zastávkami na svojich obvyklých miestach pre nabratie síl alebo sa im úplne vyhýbali. V dôsledku toho tiež pri svojich ťahoch urazili väčšiu vzdialenosť, v priemere o 85 kilometrov.

Pre sťahovavé vtáky sú zastávky dôležité z hľadiska získania potravy, vody a úkrytu. Zmeny trasy oneskorili prílet orlov na hniezdisko a pravdepodobne ich donútili spotrebovať viac energie, čo pre nich malo neblahý účinok.

"O tom niet pochýb. Myslím, že z toho plynie, že konflikt na Ukrajine zásadne narúša migračnú ekológiu tohto druhu," povedal Jim Reynolds, docent ornitológie a ochrany zvierat na Birminghamskej univerzite.

"Pre zraniteľný druh, ako je tento, je čokoľvek, čo narúša hniezdenie, veľkým problémom. Ako biológovi zaoberajúcemu sa ochranou druhov mi to robí obrovské starosti," dodal.

Hoci žiadny zo sledovaných vtákov pre vojnu neuhynul, vedci sa domnievajú, že ich zážitky mohli ovplyvniť ich schopnosť sa rozmnožovať.

Pozrite si reportáž z 20. mája o tom, že Volodymyr Zelenskyj je ukrajinským prezidentom už päť rokov:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok