S páskou na očiach, bez liekov proti bolesti a pripútaní k posteli. Palestínčania majú byť v izraelských nemocniciach vystavení neľudským praktikám

23.5.2024 00:00

Palestínski väzni sú pri pobytoch v nemocnici v Izraeli držaní pripútaní na lôžku s páskou cez oči a pri zákrokoch je im odopierané podanie liekov proti bolesti, tvrdia podľa britskej BBC dva zdroje zo zdravotníckeho personálu izraelskej vojenskej nemocnice.

Izrael Palestína vlajky vlajka (1140px) TASR/AP
TASR/AP

Zdravotníci v Izraeli povedali BBC, že zadržaní Palestínčania z Pásma Gazy sú vo vojenskej nemocnici niekedy nahí a nútení nosiť plienky. O praxi, ktorá sa podľa jedného zo zdravotníkov podobá na mučenie, informuje server BBC.

Zaviazané oči a pripútaní k lôžku

Podozrenia týkajúce sa zaobchádzania s chorými a zranenými Palestínčanmi sa týkajú vojenskej poľnej nemocnice na vojenskej základni Sde Teiman v južnom Izraeli. Podľa viacerých lekárov zodpovedných za ošetrovanie pacientov v tamojšom zariadení majú pacienti zaviazané oči a sú trvalo pripútaní k lôžku za všetky štyri končatiny.

Poľnú nemocnicu zriadilo izraelské ministerstvo zdravotníctva po útokoch Hamasu špeciálne na ošetrovanie zadržaných osôb z Gazy po tom, ako niektoré verejné nemocnice a ich personál vyjadrili neochotu ošetrovať bojovníkov zajatých v deň útokov Hamasu. Odvtedy izraelské sily zajali v Pásme Gazy veľké množstvo ľudí a odviezli ich na základne ako Sde Teiman na výsluchy.

Bez liekov proti bolesti

Zdroj z nemocnice Sde Teiman (takzvaný "whistleblower") podrobne opísal, ako prebiehali zdravotnícke prehliadky bez podávania analgetík, čo u väznených pacientov spôsobovalo "neakceptovateľnú mieru bolesti". Iný zdroj zo zariadenia uviedol, že lieky proti bolesti boli podávané len veľmi zriedka a len vybraným pacientom aj pri invazívnych zákrokoch vo vojenskej nemocnici. Spomenul tiež, že aj vážne chorí väzni boli držaní v provizórnych vojenských zariadeniach a bolo im odopreté náležité ošetrenie, pretože by si to vyžadovalo prevoz do verejnej nemocnice.

Jeden zo zadržaných, ktorého vypočúvala izraelská armáda a neskôr ho prepustila, BBC povedal, že mu museli amputovať nohu, pretože mu bolo odopreté včasné ošetrenie zapálenej rany. Jeden z vedúcich lekárov pracujúcich vo vojenskej nemocnici, ktorá je terčom podobných obvinení, odmieta, že by amputácie boli priamym dôsledkom zanedbanej starostlivosti, a označil používanie pút, priväzovanie a ďalších obmedzovacích praktík používaných dozorcami za "dehumanizáciu". Izraelská armáda na obvinenie reagovala vyhlásením, že väzni sú vo vojenskej nemocnici ošetrovaní "s primeranou opatrnosťou".

Pozrite si reportáž o zásahu izraelskej armády v nemocnici v Gaze:

Porušuje Izrael ľudské práva?

Obaja informátori, s ktorými BBC hovorila, sa so svojimi zážitkami zverili pod podmienkou anonymity, kvôli citlivosti tejto otázky medzi kolegami. Obaja pracujú na pozíciách, ktoré im umožnili posúdiť lekárske zaobchádzanie so zadržanými.

Ich výpovede podľa BBC dokresľuje správa, ktorú vo februári zverejnila organizácia Lekári pre ľudské práva v Izraeli, v ktorej sa uvádza, že izraelské civilné a vojenské väznice sa stali "aparátom odplaty a pomsty" a že sú porušované ľudské práva zadržaných - najmä ich právo na zdravie.

Zábery zadržaných Palestínčanov prepustených po výsluchu ukazujú zranenia a jazvy na zápästí a nohách. Ľudí podozrivých z toho, že bojujú na strane Hamasu, Izrael posiela do väzenských stredísk. Mnoho Palestínčanov je po zadržaní prepustených bez toho, aby voči nim bolo vznesené formálne obvinenie. Izraelská armáda nezverejňuje podrobnosti o zadržaných.

Nemocnica sa bráni

Izraelská armáda v reakcii uviedla, že pútanie zadržaných v nemocnici Sde Teiman je "individuálne a denne skúmané a vykonávané v prípadoch, keď si to vyžaduje bezpečnostné riziko". Uviedla, že plienky sa používajú "len u zadržaných, ktorí podstúpili lekárske zákroky, kvôli ktorým je ich pohyb obmedzený". Svedkovia, vrátane vedúceho anestéziológa zariadenia Joela Donchina, však tvrdia, že ako plienky, tak aj putá sa na nemocničnom oddelení používajú bežne a pripútaní boli aj väzni, ktorí neboli schopní samostatne chodiť. Lekár tiež uviedol, že sa individuálne neposudzuje, či je nutné použiť putá, a že aj pacienti napríklad s amputovanou nohou sú pripútaní k lôžku. Túto prax označil za "hlúpu".

Predseda izraelskej etickej zdravotníckej komisie Josi Walfisch nemocnicu v Sde Teiman navštívil a povedal, že všetci pacienti majú právo na ošetrenie bez pút, ale že bezpečnosť personálu prevažuje nad ostatnými etickými aspektmi. "Teroristom je poskytované riadne lekárske ošetrenie s cieľom obmedziť putá na minimum a pri zachovaní bezpečnosti ošetrujúceho personálu," uviedol vo zverejnenom liste Walfisch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok