Polícia zriadila tím, ktorý atentát vyšetruje. Šutaj Eštok povedal nové informácie o útočníkovi

19.5.2024 16:32 , Aktualizované: 19.5.2024 17:52

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, minister obrany Robert Kaliňák, prezident Policajného zboru Ľubomír Solák, námestník riaditeľa SIS poverený výkonom právomocí riaditeľa SIS Pavol Gašpar a predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar informujú na tlačovej besede o bezpečnostnej situácii na Slovensku.

Kaliňák uviedol, že stredajší atentát je aj atentátom na všetky hodnoty, ktoré uznávali. Nesúhlas s politikou podľa neho nemôže viesť do násilia a prekročenia červených čiar. Polícia zriadila vyšetrovací tím.

Bezpečnosť ľudí

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na tlačovej besede povedal, že po atentáte na premiéra spravili všetko preto, aby garantovali bezpečnosť ľudí na Slovensku. Pripomenul zvýšený výkon policajného zboru, monitorujú sa úrady, administratívne budovy, redakcie novín, sídla televízií, ale aj bydliská politikov.  

Minister vnútra zdôraznil, že polícia pracuje "na plné obrátky" nielen na zaručenie bezpečnosti, ale aj nato, aby našli všetkých tých, ktorí si myslia, že sú "nad zákonom". 

Taktiež varoval všetkých "hrdinov za klávesnicou", že ak si myslia, že polícia nezistí, čoho sa dopúšťajú, sú na omyle. Doteraz sa rieši až 50 prípadov schvaľovania útoku na premiéra alebo nenávistných prejavov na internete

Atentát na premiéra

Podľa prvotných informácií bol páchateľ atentátu osamelým vlkom. Minister vnútra však na tlačovej besede ozrejmil, že vyšetrovatelia pracujú aj s verziou, že nešlo o osamelého vlka a páchateľ sa pohyboval v skupine ľudí, ktorí sa na tento trestný čin mohli "hecovať".

Nasvedčuje tomu aj fakt, že facebooková a komunikačná história páchateľa bola dve hodiny po spáchaní skutku zmazaná. "Nebola vymazaná ním, zrejme ani jeho manželkou," dodal Šutaj Eštok. 

Minister vnútra tiež varoval pred konšpiračným videom, podľa ktorého mal strelec priamo na mieste dvoch spolupáchateľov. "Tieto informácie boli preverené a ide o dezinformácie, že by títo dvaja ľudia boli súčasťou toho atentátu."

Bezpečnostná rada

K situácii po atentáte na premiéra bude zvolaná bezpečnostná rada štátu, avizoval Kaliňák. Zaoberať sa má návrhmi opatrení či možnými legislatívnymi zmenami na predchádzanie podobných útokov. Na budúci týždeň sa má o prípade bližšie informovať aj parlamentný brannobezpečnostný výbor, informoval jeho predseda Tibor Gašpar.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok