Domáci Česi zdolali Rakúšanov. Zabezpečili si istotu postupu do štvrťfinále

17.5.2024 23:03

Českí hokejisti vybojovali na domácich MS štvrté víťazstvo. Vo svojom piatom dueli v pražskej A-skupine si poradili s Rakúskom 4:0 a majú už istotu štvrťfinále. So ziskom 12 bodov sa dostali na čelo tabuľky pred Kanadu a Švajčiarsko (obaja 11 b), tí však odohrali o zápas menej.

Czech_Republic_Ice_Hockey_Worlds339722.jpg
TASR/AP

Česi v piatkovom stretnutí od úvodu dominovali, súpera definitívne zlomili dvoma presilovkovými gólmi v závere druhej tretiny, keď za stavu 1:0 v rozpätí 64 sekúnd skórovali Dominik Kubalík a Jakub Flek.

Čechom prichádza posila

Domáci reprezentanti odohrajú ďalší zápas v sobotu o 20.20 h, keď možno už aj s novou posilou Martinom Nečasom nastúpia proti poslednému tímu "áčka" Veľkej Británii. Rakúšania, ktorí zostávajú so štyrmi bodmi na šiestej priečke, nastúpia v nedeľu o 16.20 proti siedmemu Nórsku.

Priebeh zápasu

Domáci začali mohutným náporom. V úvodnej šanci sa ocitol Kubalík, ktorému sa po peknej kombinácii v rozhodujúcej chvíli zviezol puk z čepele. V 8. minúte neuspel zoči-voči Madlenerovi Voženílek a puk neprepasíroval za rakúskeho brankára zblízka ani Beránek. Hala potom stíchla po tvrdom zákroku Stapelfeldta na Kämpfa, ale ten dokázal po dlhšej chvíli vstať z ľadu a pokračovať v zápase. Rakúšania odolávali až do záveru tretiny. Unterweger fauloval unikajúceho Kašeho, rozhodca nariadil trestné strieľanie a krídelník prvého českého útoku si bekhendovou kľučkou vychutnal Madlenera - 1:0.

V druhej časti sa Rakúšania viac osmelili, v 26. min Mrázek podržal svoj tím pri strele Rossiho. Inak sa ďalej hralo podľa českých nôt. Domáci zlomili odpor súpera v závere druhého dejstva, v 36. minúte zvýšil strelou z prvej Kubalík a o 64 sekúnd neskôr opäť v presilovke upravil na 3:0 po rýchlom úniku Flek. Rakúšania už ďalšie zmŕtvychvstanie v tretej tretine nepredviedli. Česi nedali súperovi žiadnu šancu na zvrat a svoju dominanciu zvýraznili ešte jedným gólom. Po prihrávke Paláta sa presadil strelou z prvej Tomášek a uzavrel na konečných 4:0.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok