Atentát vplýva aj na ekonomiku Slovenska. Analytik uviedol, či nás investori vnímajú ako rizikovejšiu krajinu

18.5.2024 11:00

V prvej reakcii po stredajšom útoku na premiéra Roberta Fica nevnímali medzinárodní investori na finančných trhoch Slovensko ako rizikovejšiu krajinu. Naopak, cena, výnos a riziková prirážka slovenských dlhopisov sa vo štvrtok vyvíjali najpriaznivejšie zo všetkých krajín Európskej únie (EÚ), poukázal hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

ekonomika Slovensko
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

"Možno teda povedať, že trhy nepredpokladajú, že by sa Slovensko v dôsledku viacpočetného postrelenia slovenského premiéra Roberta Fica malo dostať do akejkoľvek vyhrotenejšej a zdĺhavejšej politickej krízy. Už vôbec potom trhy neočakávajú, že by Slovensko malo stáť na prahu občianskej vojny, ako v reakcii na pokus o atentát emotívne varovali niektorí slovenskí politici," zhodnotil analytik.

Slovenské dlhopisy

Ak by mali investori takéto obavy, cena slovenských dlhopisov na trhu by klesala a ich výnos, rovnako ako prirážka k najbezpečnejším nemeckým dlhopisom, by naopak výraznejšie rástli. V takom prípade by podľa Kovandu bola dôvodom zvýšená neistota ohľadom budúcich možností Slovenska čeliť možnej platobnej neschopnosti.

Pozitívny vývoj

Uvedený pozitívny vývoj bol podľa analytika viditeľný pri slovenských dlhopisoch s päťročnou aj dvojročnou splatnosťou.

Ide o obdobia, ktoré môže najviac ovplyvniť fiškálna politika súčasnej vlády Roberta Fica. "V prípade dlhopisov napríklad s desaťročnou splatnosťou to tak je už v menšej miere, pretože ich splatnosť nastane dlho po skončení riadneho funkčného obdobia terajšieho Ficovho kabinetu," doplnil Kovanda.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok