ROZHOVOR: Ficov osobný ochranca bol veľmi rýchly, sekunda je adekvátny čas. Český expolicajt "vyškolil" internetových expertov

Slovensko ešte nič také nezažilo. Ako vníma atentát na premiéra Roberta Fica český odborník na bezpečnosť a ochranu? Postupovala ochranka pri útoku a po ňom správne? ta3 oslovila inštruktora Zdeňka Charváta zo spoločnosti Hard Task.

Zdeněk Charvát je odborník na bezpečnosť a ochranu. Absolvoval misie v Iraku, Afganistane, SAE, USA a rôznych európskych krajinách. Ako civilný inštruktor odovzdáva svoje odborné znalosti prostredníctvom špecializovaných kurzov a je tiež autorom viacerých výcvikových manuálov. 

Po atentáte na premiéra Roberta Fica niektorí experti hovoria, že zlyhala ochranka a jej zásah nebol dostatočný. Na Slovensku sa však nič také ešte nestalo. Ako by ste zhodnotili zásah ochranky?

Politici bežne jazdia na zasadnutia vlády, zdraviť sa s občanmi alebo niekam pred voľbami. Je to rutinná záležitosť pre politika aj policajtov. Napríklad riešia maximálne hod vajíčkom či topánkou, k tejto situácii ešte nikdy nedošlo, takže to nepredpokladali.

Pozeral som aj na to, že takmer celé to osadenstvo boli dôchodcovia, až na nejaké výnimky. Predpokladať útok je teda minimálne, treba sa na to pozerať aj z tejto strany. Podstatné je tiež to, že sa my o tom bavíme po dvoch dňoch a oni na rozhodnutie mali sekundu.

Je však pravdou, že ak sa dobre pozriete na to video (video, ktoré zachytáva streľbu na premiéra - pozn. red.), tak priamo pred ochrancom, ktorý bol úplne vpravo, útočník vytasil zbraň a zahájil streľbu. Bol to jeho sektor, ten najviac pochybil, bola to jeho práca. On sa v tú chvíľu pozeral doľava ako všetci ostatní. Tam tá chyba naozaj bola.

Na druhú stranu, osobný ochranca pridelený Ficovi bol veľmi rýchly a myslím si, že jeho reakcia bola slušná. Niektorí moji kolegovia hovoria, že po správnosti ho mal zabaliť vlastným telom, ja si však myslím, že keď bol od útočníka meter, skočil na tú zbraň a snažil sa zabrániť streľbe - reakcia bola správna.

Naopak, nesprávna reakcia bola, keď premiér schytal niekoľko zásahov, padal dole a v tú chvíľu niekto ďalší, kto tam bol, lebo to je natesno, mal okamžite zakryť Fica svojím telom a začať sa o neho starať.

Za mňa tam nejaké pochybenia boli. Keď sa nemýlim, reakcia bola 1,2 sekundy od začiatku útoku. Hneď si uvedomiť v hlave, že sa niečo deje, že musím brániť svojho klienta, tam je sekunda adekvátny čas. Zabrániť takému útoku medzi ľuďmi je veľmi ťažké.

Je možné predvídať útočníka? Existujú nejaké poznávacie znaky, ktoré by upozornili na hroziace nebezpečenstvo?

Samozrejme, nejaké indície môžu byť. Napríklad u islamistických samovrahov sa hovorí, že sa začnú modliť alebo si mrmlú. Môžeme to spoznať aj v očiach a výraze pred nastávajúcim útokom, že sa to môže stať a podariť.

Tento prípad, keď tam prišli ochrancovia, a boli tam dve-tri sekundy, než sa začnú obzerať a pozerať na tých ľudí, ktorí tam sú, bolo pre nich veľmi ťažké čokoľvek spozorovať. V tejto situácii by vyhodnocovanie rizík mali skôr robiť ľudia, čo na tom mieste boli.

Na videu ste videli, že tam boli aj ďalší. Nezasahovala tam len ochranka, ktorá vystúpila z áut, ale aj ďalší, ktorí boli medzi ľuďmi. Tí by mali vyhodnocovať riziká, takže áno, dá sa to poznať, ale teraz nedokážem povedať, či sa správal či tváril zvláštne. To tam nie je vidieť, a to by som špekuloval.

Pozrite si video z tlačovej konferencie o aktuálnom stave premiéra zo 17. mája:

Ministerstvo vnútra vo štvrtok informovalo, že útočník bol osamelý vlk. No na sociálnych sieťach sa upriamuje pozornosť na časť videa z útoku, kde je vidieť muža a ženu, ktorí sa správajú podozrivo. Všimli ste si ich aj vy? Čo si o tom myslíte?

Všimol som si ich. To boli ľudia úplne napravo z pohľadu kamery, čo sa šíri na internete. Mne prídu ako normálni ľudia. Nepredpokladám, že boli spojení s páchateľom, neviem. Nemám k tomu žiadne informácie. Neprišlo mi to divné.

Ako hodnotíte odchod z miesta činu? Myslíte si, že bol chaotický alebo vykonaný správne?

Úprimne som nikdy nevidel žiadne video, ktoré bolo od začiatku do konca. Vždy som videl len nejaké tesne pred začiatkom útoku a hneď po útoku už to odstrihnuté, nikdy to nebol kontinuálny dej.

Z toho, čo som zatiaľ videl, tak chybou je, že tam nechali premiéra ležať nejakú dobu samého a všetci sa starajú o útok. Minimálne jeden z ochrancov by mal okamžite evakuovať premiéra, kryť ho telom a podobne.

Ten ďalší postup, keď ho podobrali rukami, vzali ho do auta a okamžite autom odišli, tak to je úplne v poriadku. Tak sa to cvičí, nečaká sa na záchrannú službu, zbytočne by ste premrhali čas. Vždy je ochranka pripravená na to, že vie, čo v akej situácii robiť, takže to nie je problém.

Celý rozhovor so Zdeňkom Charvátom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok