Osobní ochrancovia mali podľa analytika tvoriť živé štíty. Otázkou zostáva, kto zo zahraničia nás po atentáte navštívi

16.5.2024 13:12

Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník, ktorý je zároveň príslušníkom na ochranu verejných činiteľov, pre ta3 povedal, že ochrankári mali premiéra kryť svojím telom.

ochranka bodyguard
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Analytik v rozhovore povedal, že vo vyšetrovaní sa budú skúmať základné veci, ako napríklad to, či bola dodržaná základná činnosť osobných ochrancov, metodika aj taktika.

"Či bolo vyhodnotené všetko tak, ako malo byť a z toho sa budú robiť aj závery, aj to, kto je za to zodpovedný," uviedol Zábojník.

Anketa

Ako vnímate situáciu na Slovensku po včerajšom atentáte na premiéra?

Veľmi vážne, je to ohrozenie demokracie.
- %
Je to tragédia, ale nemyslím si, že to ohrozuje celú krajinu.
- %
O politiku sa nezaujímam.
- %
Celkovo hlasov: 332

Ochranný štít

Podľa analytika je situácia pre ochranný štít ústavných činiteľov o to horšia, že nešlo len o jeden výstrel, ale hneď niekoľko. "Pri takýchto atentátoch sa jednoznačne očakáva, že pri takom množstve ochrancov, ktorí tam boli, mali tvoriť štíty ochrany pred premiérom," zdôvodnil Zábojník.

To podľa neho bolo vážnym pochybením, pretože jedna rana, ktorá vyšla, sa dá "ospravedlniť", len ak boli dodržané všetky opatrenia. "Keď ich vyšlo niekoľko, a nikto nereagoval, že by telom chránil ústavného činiteľa, tak budú problémy," dodal analytik.

Vyhodnocované podľa neho bude aj to, ako sa do priestoru v blízkosti premiéra útočník dostal. Formácia obrancov sa má skladať hneď z niekoľkých skupín.

"Vyhodnocujú aj správanie očí, tváre, rúk. Na záberoch sme videli aj to, že ľudí nebolo tak veľa, bola to malá skupina. To všetko sa podľa analytika dalo preveriť, prefiltrovať a dôkladným spôsobom incidentu aj predísť," vysvetlil Zábojník.

Chaotická evakuácia

Hovoril tiež o chaotickej evakuácii zraneného. Podľa jeho slov nevidel žiadnu záchrannú pomoc.

"Vieme dobre, že aj v minulosti, či to bolo v Čechách na prezidenta Klausa, alebo na iných ústavných činiteľov, tie útoky boli jemnejšie. Toto bol ten najhorší so strelnou zbraňou. Ochrancov tam bolo dosť, jeden mal kryť zľava časť tela, ďalší z pravej strany tak, aby mal ústavný činiteľ prístup k ľuďom v dave. Automaticky, ak zbraň vyšla, nemal ochrankár ani na sekundu zaváhať – mal skočiť a kryť telom premiéra," tvrdí Zábojník.

Výkrik "Robo, poď sem", mohol byť podľa odborníka aj výkrik od prívrženca, ale môže byť naopak aj od človeka, ktorý je nevyspytateľný.

Posudzovanie ochrany prostredia

"Ochrancovia musia posúdiť každý jeden subjekt, objekt, prostredie, v ktorom sa nachádzajú," vysvetlil analytik.

Najcitlivejšie miesta sú podľa neho srdce, hlava a brucho – kde je otázne, aký orgán útočník trafí. Nohy sa podľa jeho slov ešte dajú nejakým spôsobom tolerovať.

"Je mi ľúto tých chlapcov. Do budúcnosti sa bude veľa meniť, napríklad správanie politikov," uviedol Zábojník.

"Za bezpečnosť zahraničných predstaviteľov je zodpovedná hostiteľská krajina. Zostáva otázkou, kto zo zahraničia našu krajinu navštívi. Kto po tomto, čo sa u nás stalo, si bude istý, že je to u nás bezpečné?" pýtal sa analytik a na záver dodal, že to, aby niekto chcel surovo zabiť premiéra, sme tu ešte nemali.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť celý rozhovor s Jurajom Zábojníkom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok