Systém Piano na Slovensku po piatich rokoch končí

TA3 ČTK
14.10.2016 12:47

Systém spoplatnenia prístupu k obsahu internetových portálov Piano v závere tohto roka na Slovensku skončí.

Systém Piano na Slovensku po piatich rokoch končí
SITA/AP

Médiá Piano postupne opúšťali

"Po piatich úspešných rokoch sme sa rozhodli uzavrieť národnú paywall (platobnú bránu). Dovolíme tak vydavateľom zamerať úsilie na vlastné platobné brány," uviedol technický riaditeľ Piano Media Stuart Ashford.

Pôvodne slovenský systém Piano po vstupe nového investora v roku 2014 presťahoval svoju centrálu do Viedne. Piano v minulosti okrem Slovenska rozbehlo prevádzku národných systémov spoločného predplatného v Slovinsku a Poľsku a tiež niekoľko individuálnych riešení, ako napríklad platenie elektronického predplatného pre čitateľov amerického časopisu Newsweek.

Službu Piano, ktorá u nás začala prevádzku v roku 2011, médiá postupne opúšťali. Tento krok vydavatelia odôvodnili okrem iného tým, že projekt predstavoval iba malú časť ich príjmov a že Piano tlmilo návštevnosť internetových stránok.

Aj po skončení projektu

V súčasnosti je do systému na Slovensku zapojených len niekoľko webov, z ktorých zrejme najvýznamnejším je portál celoštátneho denníka Sme. Pre jeho vydavateľa bude spoločnosť Piano Media zabezpečovať elektronické predplatné i po spomínanom ukončení projektu spoločného predplatného.

Už skôr si záujemcovia prostredníctvom služby Piano mohli objednať iba prístup k portálu Sme. S odvolaním sa na prevádzkovateľa Piana informovali o konci tohto systému na Slovensku Hospodárske noviny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok