Postrelenie premiéra: Koalícia obviňuje opozíciu, tá naopak volá po upokojení situácie. Toto sú ich vyjadrenia

15.5.2024 17:01 , Aktualizované: 15.5.2024 18:25

Stredajší útok na premiéra Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej odsúdili mnohí politici. Pozrite sa, ako sa po útoku vyjadrili koaliční aj opoziční politici.

Peter Pellegrini

Hovorkyňa Petra Pellegriniho ta3 oznámila, že sa budúci prezident po incidente vracia späť na Slovensko zo zahraničnej cesty.

"So zhrozením som prijal informáciu, že predseda vlády Robert Fico sa stal po rokovaní vlády v Handlovej terčom atentátu a počas stretnutia s ľuďmi utrpel po útoku strelné zranenia," napísal budúci prezident SR Peter Pellegrini.

Michal Šimečka

Michal Šimečka informoval: "Som šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra Roberta Fica v Handlovej. Akékoľvek násilie jednoznačne a ostro odsudzujeme. Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený".

"Zdieľame zdesenie z dnešného atentátu na premiéra. Máme obavu z ďalšej eskalácie napätia v spoločnosti. Varujeme preto pred šírením nepravdivých informácii o strelcovi. Jednoznačne odmietame, že by bol členom nášho hnutia. Neexistuje ani vôbec žiadne iné jeho prepojenie na našu stranu alebo našich členov. Ostro odsudzujeme jeho ohavný čin," dodal predseda PS.

Branislav Gröhling

"Informácie o postrelení premiéra Fica sú hrôzostrašné. Odsudzujem akékoľvek násilie a útoky na politikov a verím, že premiér sa čoskoro uzdraví. Súboj politických názorov má prebiehať v diskusiách a so slovami, nie na ulici a so zbraňami. Chcel by som tiež poprosiť všetkých politikov, aby situáciu upokojovali a neeskalovali ju ďalej," napísal predseda opozičnej SaS.

Milan Majerský

"Sme zhrození z útoku na premiéra Slovenskej republiky. Takéto konanie v civilizovanej spoločnosti nemôžeme tolerovať voči nikomu. Musíme sa všetci zjednotiť proti akýmkoľvek prejavom násilia. Útok na premiéra je útokom na Slovenskú štátnosť a suverenitu. V tento moment je nevyhnutné spraviť všetko preto, aby sme spoločnosť upokojili...," napísal za KDH predseda hnutia.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť vyjadrenie Andreja Danka.

Denisa Saková

"Som zhrozená z toho, čo sa stalo v Handlovej. Dúfam, že Robert Fico bude v poriadku," uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Tomáš Taraba

Minister životného prostredia Tomáš Taraba v tejto súvislosti vyhlásil, že "celá nenávistná opozícia má krvavé paprče".

Richard Takáč

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) označil útok na premiéra za ohavný čin. "Robo, sme s tebou, drž sa," zaželal Ficovi. Podporu vyjadril aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD). "Sme s tebou, veľa síl na zotavenie," uviedol.

Zuzana Dolinková

"Ostro odsudzujem násilný čin, ku ktorému došlo dnes v Handlovej po rokovaní vlády, kde bol postrelený premiér Robert Fico. Tento akt je neprijateľný. Toto sa v demokratickej krajine v žiadnom prípade nesmie stať," deklarovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Peter Kmec

Vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) označil útok na premiéra za útok na slovenskú demokraciu. Vyzval na zastavenie šírenia nenávisti a upokojenia spoločnosti. "Moje myšlienky sú s premiérom a jeho rodinou," povedal.

Erik Tomáš

"My, ostatní členovia vlády, ako aj všetci, ktorí sa podieľali na príprave zasadnutia v Handlovej, sme v poriadku. Naše myšlienky teraz patria premiérovi Robertovi Ficovi," informoval minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Tomáš Drucker

Útok na predsedu vlády označil minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) za ohavný a neprijateľný. "Akýkoľvek prejav násilia nemá v našej spoločnosti miesto. Robertovi Ficovi želám veľa síl, aby sa z útoku čo najskôr zotavil," dodal Drucker.

Richard Raši

Pre ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) je útok absolútne neakceptovateľný. "Prajem pánovi premiérovi naozaj skoré uzdravenie, nech sa z toho čím skôr dostane. Opakujem, toto nepatrí, nie že do demokratickej spoločnosti, ale do žiadnej spoločnosti, aby niekto riešil takto ohavne svoje problémy. Pán premiér, držím ti palce, nech si čím skôr fit a nech to všetko dobre dopadne," doplnil Raši.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť vyjadrenie premiérovho poradcu Eduarda Chmelára.

Ladislav Kamenický

Minister financií v súvislosti so streľbou na predsedu vlády SR Roberta Fica (obaja Smer-SD) prerušil aktuálnu pracovnú cestu v Arménsku, kde sa zúčastnil výročného zasadnutia Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD). Už skôr, podobne ako ďalší ministri, odsúdil chladnokrvný útok na premiéra, označil ho za ohavný čin. "Robo, sme s tebou, drž sa," zaželal Ficovi.

Exprezident Andrej Kiska

Exprezident označil atentát na Roberta Fica za ohavný čin, ktorý je útokom na samotný základ krajiny a jej demokracie.

„Teraz je najdôležitejšie zdravie premiéra. Úprimne mu prajem skoré uzdravenie. A nám všetkým želám, aby sa agresivita a polarizácia konečne skončila, pretože nenávisť plodí ďalšiu nenávisť a dnešok nám jasne ukázal, v čo dokáže vyústiť,“ napísal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok