Premiér Fico bol niekoľkokrát postrelený. K incidentu sa vyjadrujú svetoví lídri

15.5.2024 16:43 , Aktualizované: 15.5.2024 19:40

Premiér Robert Fico bol po rokovaní vlády v Handlovej niekoľkokrát postrelený. Podľa aktuálnych informácií je v ohrození života a v rukách lekárov v Banskej Bystrici. K incidentu sa vyjadrili viacerí svetoví politickí lídri.

Fico
Foto: Telegram/Casus Belli Live

Emanuel Macron

"Šokovaný zastrelením slovenského premiéra Roberta Fica. Tento útok dôrazne odsudzujem. Moje myšlienky a solidarita sú s ním, jeho rodinou a občanmi Slovenska," uviedol francúzsky prezident.

Joe Biden

Americký prezident vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že je „znepokojený“ správami o útoku na Roberta Fica. Dodal, že on a jeho manželka Jill sa modlia za Ficovo rýchle uzdravenie a že sú s ním v myšlienkach. Biden tiež dodal, že odsudzuje tento hrozný násilný čin. Jeho veľvyslanectvo je v úzkom kontakte so slovenskou vládou a je pripravené pomôcť, píše The Guardian.

Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov "s rozhorčením" správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej. Informuje o tom TASR na základe vyhlásenia Kremľa. Podľa Putina "tento ohavný zločin nemožno ospravedlniť".

"Roberta Fica poznám ako odvážneho a odhodlaného človeka. Naozaj dúfam, že tieto vlastnosti mu pomôžu prežiť túto ťažkú situáciu," vyhlásil ruský prezident. Ficovi zároveň zaželal skoré uzdravenie.

Vyjadrenie z Vatikánu

Nárast násilia je znepokojujúci, konštatoval na margo stredajšieho atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin. Informovala o tom agentúra ANSA.

 "Obávame sa toho, čo sa deje. Zdá sa, že už neexistujú žiadne hranice," uviedol Parolin na podujatí, ktoré sa konalo na americkom veľvyslanectve pri Svätej stolici.

"To všetko prirodzene podnecuje násilie. Vzťahy sú stále násilnejšie a je menšia nádej na vybudovanie pokojných a mierových vzťahov," dodal.

Karl Nehammer

"Atentát na môjho slovenského kolegu Roberta Fica ma hlboko šokoval. Len pred niekoľkými dňami sme spolu telefonovali a intenzívne sme hovorili o bezpečnostných otázkach. Prajem mu skoré a úplné uzdravenie! Nenávisť a násilie nesmú v našich demokraciách prevládnuť a treba proti nim bojovať s maximálnym odhodlaním," dodal rakúsky kancelár.

Rishi Sunak

"Bol som šokovaný, keď som počul túto hroznú správu. Všetky naše myšlienky smerujú k premiérovi Ficovi a jeho rodine," reagoval predseda vlády Spojeného kráľovstva.

Olaf Scholz

"Som hlboko šokovaný správou o zbabelom útoku na slovenského premiéra Fica. V európskej politike nesmie existovať násilie. V týchto hodinách som myšlienkami s Robertom Ficom, jeho rodinou a občanmi Slovenska," napísal nemecký kancelár.

Petr Fiala

"Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca. Prajem pánovi premiérovi, nech je čo najskôr v poriadku. Násilie nesmieme tolerovať, nesmie mať vo spoločnosti miesto," vyjadril sa český premiér.

Petr Pavel

"Útok na Roberta Fica je jednoznačne odsúdeniahodný nech už bol motivovaný čímkoľvek. Mal by byť pre nás varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie nevraživosti a agresivity v spoločnosti. Robertovi Ficovi prajem, aby z tohto incidentu vyšiel bez následkov," povedal český prezident.

Věra Jourová

"Dnešný brutálny útok na slovenského premiéra Roberta Fica je absolútne neprijateľný. Prajem mu veľa sily a skoré uzdravenie," vyjadrila sa viceprezidentka eurokomisie.

Volodymyr Zelenskyj

"Útok na slovenského premiéra Roberta Fica je otrasný. Dôrazne odsudzujeme tento akt násilia voči predsedovi vlády nášho susedného partnerského štátu. Malo by sa vynaložiť maximálne úsilie, aby sa zabezpečilo, že sa násilie nestane normou v žiadnej krajine, forme alebo sfére. Úprimne dúfame, že sa Robert Fico čoskoro uzdraví a vyjadrujeme spolupatričnosť ľuďom na Slovensku," napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ursula von der Leyenová

"Ostro odsudzujem podlý útok na premiéra Roberta Fica. Takéto násilné činy nemajú v našej spoločnosti miesto a podkopávajú demokraciu, naše najvzácnejšie spoločné dobro. Moje myšlienky sú s premiérom Ficom a jeho rodinou," uviedla predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová.

Donald Tusk

"Šokujúca správa zo Slovenska. Robert, moje myšlienky sú v tejto veľmi ťažkej chvíli s tebou," reagoval poľský premiér.

Andrzej Duda

"Som šokovaný pokusom o atentát na premiéra Roberta Fica. Krutosť tohto útoku je nepredstaviteľná. Moje myšlienky a modlitby sú s Robertom Ficom, jeho rodinou a obyvateľmi Slovenska," dodal poľský prezident.

Viktor Orbán

"Bol som hlboko šokovaný ohavným útokom proti môjmu priateľovi, premiérovi Robertovi Ficovi. Modlime sa za jeho zdravie a skoré uzdravenie! Boh žehnaj jemu a jeho krajine," napísal maďarský premiér. 

Péter Szijjártó

"Atentát na premiéra Roberta Fica je šokujúci. Kto by si bol pomyslel, že takýto brutálny útok sa môže stať v strednej Európe?! Dúfame a modlíme sa za jeho skoré uzdravenie. Robert Fico je veľmi potrebný v slovenskej a Európskej politike," uviedol maďarský minister zahraničných vecí.

Maroš Šefčovič

"Správa o útoku na predsedu vlády SR Roberta Fica ma zasiahla ako politika, občana a tiež v osobnej rovine, ako jeho priateľa. Ťažko sa hľadajú slová vyjadrujúce šok a znepokojenie. Verím, že sa dnes ako spoločnosť razantne postavíme voči nenávisti a útokom na demokraciu," vyjadril sa eurokomisár zodpovedný za medziinštitucionálne vzťahy a administratívnu.

Margus Tsahkna

"Útok na slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúci. Násilie v politike je neprijateľné. Prajem predsedovi vlády SR skoré uzdravenie," napísal estónsky minister zahraničných vecí.

Giorgia Meloniová

"S hlbokým šokom som sa dozvedel správu o zbabelom útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Všetky moje myšlienky sú s ním, jeho rodinou a mojím priateľom slovenským ľudom. Aj v mene talianskej vlády chcem vyjadriť čo najostrejšie odsúdenie všetkých foriem násilia a útokov na základné princípy demokracie a slobody," napísala talianska premiérka.

 Klaus Iohannis

"So zdesením som sa dozvedel o zastrelení slovenského premiéra Roberta Fica. Prajem mu úplné a skoré uzdravenie. Dôrazne odsudzujem takéto extrémistické činy, ktoré ohrozujú naše základné európske hodnoty," reagoval rumunský prezident.

Andrej Plenković

"Správa o útoku na premiéra Roberta Fica ma hlboko šokovala. Dôrazne odsudzujem tento hrozný násilný čin. V myšlienkach sme s premiérom Ficom, jeho rodinou a slovenským ľudom," vyjadril sa chorvátsky premiér.

Aleksandar Vučič

"Som šokovaný atentátom na Roberta Fica, ktorý je dobrým priateľom pre mňa a celé Srbsko. Milý priateľu, modlím sa za za teba a tvoje zdravie," uviedol srbský prezident.

Mark Rutte

"Šokovala ma streľba na môjho dlhoročného kolegu, slovenského premiéra Roberta Fica. Prajem mu veľa síl, v myšlienkach som s ním a jeho rodinou," odkázal odchádzajúci holandský premiér.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok