Blinken vystúpil s gitarou na pódiu pivničného baru v Kyjeve. Spojené štáty sú s vami, hovoril Ukrajincom

15.5.2024 14:16

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu odkázal Ukrajincom, že za slobodu ich krajiny aj inde bojujú nielen Spojené štáty, ale aj veľká časť sveta.

Blinken
Foto: Profimedia, TASR/AP

Nezvyčajné vyjadrenie

Vyhlásenie šéfa americkej diplomacie sa od iných prejavov podpory Kyjevu líšilo tým, že ho urobil na pódiu pivničného baru v ukrajinskej metropole, a to krátko predtým, než si s tamojšou kapelou zaspieval a zahral na gitaru.

Blinken, ktorý tento týždeň prišiel do Kyjeva uistiť tamojšiu vládu o americkej podpore krajiny v čase zosilneného tlaku ruských vojsk, sa v podniku Barman Dictat pripojil ku kapele 19.99.

Veľký priateľ Ukrajiny

Tá ho pozvala na pódium a predstavila ako "veľkého priateľa Ukrajiny". Spoločne s Blinkenom potom zahrala skladbu Rockin' in the Free World od americko-kanadského hudobníka Neila Younga.

"Minister zahraničia Blinken sa pripojil k nášmu zoznamu celebrít. Haló, prezident, čakáme na vás," napísala kapela na sociálnych sieťach s odkazom na amerického prezidenta Joea Bidena.

"Vaši vojaci, vaši občania - hlavne tí na severovýchode, v Charkove - nesmierne trpia. Musí ale vedieť, vy musíte vedieť, že Spojené štáty sú s vami, veľká časť sveta stojí s vami a bojuje nielen za slobodnú Ukrajinu, ale za slobodný svet ," povedal Blinken návštevníkom baru.

Minister zahraničia je prvým americkým predstaviteľom, ktorý na Ukrajinu prišiel odvtedy, čo americký Kongres v apríli po mesiacoch prieťahov schválil miliardový balík vojenskej pomoci pre Kyjev.

Rusko medzitým získalo iniciatívu na bojisku, napísala agentúra Reuters a pripomenula, že vojská Moskvy minulý týždeň začali pozemnú ofenzívu a otvorili nový front na severe Charkovskej oblasti.

Pozrite si reportáž zo 14.5.2024 o sľúbenej podpore Ukrajine od USA:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok