Je cesta Gruzínska do EÚ nalomená? Únia ho kritizuje za nový kontroverzný zákon, ktorý ho tlačí k Rusku

15.5.2024 12:07

Európska únia aj Severoatlantická aliancia v stredu skritizovali schválenie zákona o "zahraničných agentoch" gruzínskym parlamentom. Informuje agentúra Reuters.

Europa a gruzínsko
Foto: Profimedia

Výzva Gruzínsku

EÚ vyzvala Tbilisi, aby zákon stiahlo, a dodala, že táto kontroverzná právna norma by zabrzdila ambície krajiny vstúpiť do Únie.

"Rozhodnutie o ďalšom postupe je v rukách Gruzínska. Naliehavo žiadame gruzínske orgány, aby zákon stiahli," uviedli vo vyhlásení šéf európskej diplomacie Josep Borrell a eurokomisár pre rozširovanie Oliver Várhelyi.

Hovorca NATO označil utorňajšie schválenie zákona v treťom čítaní za krok nesprávnym smerom. Aliancia sa tak pridala k ďalším západným kritikom tohto zákona. "(Návrh zákona) vzďaľuje Gruzínsko od európskej a euroatlantickej integrácie. Naliehavo žiadame Gruzínsko, aby zmenilo smer a rešpektovalo právo na pokojný protest,“ dodal hovorca.

Pozrite si reportáž o novom zákone v RTVS:

Protesty proti zákonu

Gruzínsky parlament v utorok v treťom čítaní schválil kontroverzný návrh zákona o "zahraničnom vplyve". Poslanci hlasovali za jeho prijatie v pomere 84 k 30.

Prezidentka Salome Zurabišviliová avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Na základe navrhovaného zákona o tzv. vonkajšom vplyve by sa musela každá nezávislá mimovládna alebo mediálna organizácia zaregistrovať ako "organizácia sledujúca záujmy cudzej mocnosti", ak na svoje financovanie získa viac než 20 percent prostriedkov zo zahraničia.

Protivládne protesty

V reakcii na plány vládnej strany Gruzínsky sen presadiť kontroverzný návrh zákona sa začali už začiatkom apríla masové protivládne protesty. Tie viedli k zadržaniu niekoľkých demonštrantov. Návrh zákona kritizujú aj Rada Európy či OSN.

Vládnuca strana návrh obhajuje s tým, že cieľom je zvýšiť transparentnosť financovania mimovládnych organizácií. Takúto legislatívnu normu sa snažila zaviesť už vlani, pre masové protesty ju však z rokovania parlamentu stiahla.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok