Rodina, ktorá žije na okraji obce Kluknava, je zúfalá. Rieka ukrajuje z brehov a približuje sa k domu

14.5.2024 16:18

Členovia rodiny žijúcej na okraji obce Kluknava sú zúfalí. Rieka Hornád, ktorá tečie v blízkosti ich domu, sa stále približuje. Zo svahu si odkrojí vždy počas záplav. Rodina chcela od obce odkúpiť pozemok a urobiť na ňom úpravy, ktorými by ochránila svoj dom. Narazila však na problémy.

Povodne robia neplechu

Na brehu v Kluknave - Štefanskej Hute rástli kedysi topole. V roku 1999 ich však vyrúbali. Podľa pani Brutovskej práve odvtedy rieka ukrajuje z brehov. 

Koryto rieky bolo podľa nej o polovicu užšie ako dnes. A stále sa rozširuje. Najmä počas povodní, ktoré sú čoraz častejšie.

„Samozrejme, sme svedkami globálneho otepľovania. Tento problém zasahuje Štefánsku Hutu aj nižný koniec obce,“ tvrdí starosta Radovan Zimmermann.

Obec v roku 2021 požiadala o pomoc vodohospodárov. Z odpovede je zrejmé, že tí riešenie problému nevylúčili. “Vaša požiadavka na protipovodňové opatrenia má investičný charakter. Stavba bude navrhnutá na zaradenie do Podnikového rozvojového programu investícií,“ znie odpoveď Slovenského vodohospodárskeho podniku z 25. augusta 2021.

Prísľub konkrétneho termínu však zatiaľ nejestvuje. Obyvatelia, ktorí sa cítia byť ohrození, preto nechcú čakať.

Schváli obec odkup pozemku?

Pani Brutovská mala spolu so svojou rodinou v úmysle na pozemku urobiť také opatrenia, ktoré by v prípade záplav vodu odklonili namiesto príbytkov na susedné pole.  

Obec však odpredaj pozemku zamietla, pretože pani Brutovská sa medzičasom stala obecnou poslankyňou. Aktuálne ňou už nie je. O odkúpenie pozemku jej rodina preto požiadala opäť. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok