Súdna rada si zvolila novú predsedníčku. Ústavný súd zamietol Mazákovu sťažnosť, chce sa obrátiť na Štrasburg

14.5.2024 10:28 , Aktualizované: 14.5.2024 15:21

Novou predsedníčkou Súdnej rady SR sa stala sudkyňa a jej členka Marcela Kosová. Súdna rada ju zvolila na svojom utorkovom zasadnutí. Za jej zvolenie hlasovalo 13 členov z 15 prítomných. Jeden hlasoval proti, jeden sa hlasovania zdržal.

Kosovú navrhlo do funkcie predsedníčky šesť sudcovských zástupcov v súdnej rade. Svoju nomináciu odôvodňovali tým, že na čele musí stáť osoba, ktorá jej vráti apolitický charakter. Zároveň videli potrebu riešiť nerovný prístup k sudcom i členom súdnej rady. 

Kosová tak vystrieda Jána Mazáka, ktorého členovia súdnej rady z funkcie predsedu odvolali na svojom aprílovom zasadnutí. Mazáka neskôr z funkcie člena Súdnej rady SR spolu s Andrejom Majerníkom odvolal parlament.

Obráti sa na Európsky súd

Ústavný súd SR odmietol sťažnosť Jána Mazáka proti jeho odvolaniu z funkcie predsedu Súdnej rady SR. Potvrdil to Mazák a tiež na utorkovom zasadnutí Súdnej rady SR na to upozornila sudkyňa Marcela Kosová.

Ústavná sťažnosť bola odmietnutá ako zjavne neopodstatnená. "Odôvodnenie tohto uznesenia je povrchné, nepresvedčivé a zásadne sa vôbec nevyrovnalo s vážnymi skutkovými, ale aj právnymi námietkami, ktoré som uviedol v ústavnej sťažnosti," povedal Mazák. Rozhodnutie považuje za rozporné nielen s princípmi právneho štátu, ale aj s dohovorom o ľudských právach. Avizuje preto podanie sťažnosti na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Mazák v ústavnej sťažnosti žiadal zrušiť uznesenie, ktorým ho Súdna rada SR odvolala z funkcie jej predsedu, vrátenie veci Súdnej rade SR na ďalšie konanie i priznanie finančného zadosťučinenia 50-tisíc eur. Domáhal sa vyslovenia porušenia základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok. Okrem iného argumentoval nedostatkom času na prípravu, zaujatosťou člena Súdnej rady SR i nedostatočným odôvodnením a nepreukázaním opakovaného porušenia povinností.

Sťažnosť zamietnutá

Počas rokovania Kosová informovala, že Ústavný súd odmietol Mazákovu sťažnosť z čela súdnej rady. Žiadal aj o predbežné opatrenie o ústavných sudcoch, ktoré by zamedzilo voľbe predsedu súdnej rady, kým nebude nerozhodnuté o jeho sťažnosti.

Keďže súd sťažnosť zamietol, hlasovaniu o novom predsedovi v utorok nič nebránilo.

Plánuje navštíviť členov súdnej rady

Kosová by ako prvé vo funkcii chcela navštíviť všetkých sudcov, s ktorými podľa jej slov bývalý predseda Súdnej rady nekomunikoval. Zároveň poznamenala, že počas svojho pôsobenia nikdy nevybočila z pragmatizmu, sudcov nikdy bezbreho neobhajovala a zastávala sa ich pred dehonestujúcimi útokmi.

Členka Súdnej rady Lucia Berdisová, ktorá hlasovala proti zvoleniu Kosovej, jej vyčítala napríklad nekonštruktívne pristupovanie k diskusii o právomociach predsedu Súdnej rady a k odpovedaniu na otázky sudcov. Kosová jej hlasovanie očakávala, vyplývalo podľa nej z jej vyjadrení.

Člen Súdnej rady Peter Šamko, ktorý novú predsedníčku vo voľbe podporil, svoju voľbu odôvodnil tým, že predsedom Súdnej rady by mal byť opäť sudca. Podľa neho má dlhoročná sudkyňa najlepšie predpoklady na funkciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok