Nemecko obmedzí čerpanie sociálnych dávok pre cudzincov

TA3 TASR
12.10.2016 16:42

Nemecko výrazne obmedzí možnosť čerpania sociálnych dávok pre cudzincov z Európskej únie. Nárok na finančnú pomoc štátu tak budú mať v prípade nezamestnanosti až po piatich rokoch pobytu v krajine. Doteraz to bolo už po pol roku.

Nemecká koaličná vláda sa dohodla na obmedzení sociálnych výhod pre občanov EÚ, ktorí sa prisťahovali do Nemecka bez toho, aby si tu našli prácu. Podľa prijatého legislatívneho návrhu budú môcť nezamestnané osoby z iných členských štátov EÚ požiadať v Nemecku o podporu najskôr po piatich rokoch.

"Jedna vec je jasná: Kto tu žije, pracuje a platí príspevky, ten má tiež oprávnený nárok na dávky z nášho sociálneho systému," povedala ministerka práce a sociálnych vecí Andrea Nahlesová, ktorá predložila uvedený návrh. "Kto tu však ešte nikdy nepracoval a pre svoju obživu potrebuje štátnu finančnú podporu, pre toho platí zásada: Dávky existenčného zabezpečenia treba žiadať v príslušnej domovskej krajine," doplnila ministerka.

Na základe sprísnených pravidiel by malo Nemecko takýmto ľuďom v núdzi poskytnúť podporu najviac na jeden mesiac, teda na obdobie, kým neopustia krajinu. Prijímateľmi najzákladnejšej podpory v nezamestnanosti bolo na území Nemecka v júni takmer 450.000 ľudí z iných členských štátov EÚ, čo predstavovalo 12,1 percenta z celkového počtu takýchto imigrantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok