Pri slovenských hraniciach sa udusilo 71 ľudí, podozrivých konečne obvinia

TA3 ČTK
12.10.2016 14:54

Maďarská polícia konečne vznesie obvinenia voči ôsmim osobám podozrivým v súvislosti so smrťou 71 migrantov, ktorých pred 14 mesiacmi našli pri meste Parndorf neďaleko slovenských hraníc udusených v chladiarenskom vozidle.

Pri slovenských hraniciach sa udusilo 71 ľudí, podozrivých konečne obvinia
TASR/AP

Prípad dostane prokuratúra

Na tlačovej konferencii v Budapešti to podľa agentúry MTI povedal predstaviteľ maďarskej polície Zoltán Boross. Vyšetrovanie je v záverečnej fáze a prípad bude odovzdaný prokuratúre.

Rakúska polícia mŕtvych utečencov objavila 27. augusta v aute odstavenom pri diaľnici neďaleko hraníc s Maďarskom. V novembri toho istého roku potom vyšetrovanie prevzala maďarská polícia. Piatich podozrivých - štyroch Bulharov a Afganca - policajti zadržali už niekoľko dní po hroznom náleze.

K nim potom ešte pribudli ďalšie tri osoby, taktiež Bulhari. Všetci sú vo vyšetrovacej väzbe.

Po troch stále pátrajú

Polícia ale stále pátra po troch ďalších Bulharoch, ktorí v pašeráckej skupine pôsobili ako vodiči, a vydala na ne medzinárodný zatykač. Gang viedol Afganec, ktorý v Maďarsku získal štatút medzinárodne chránenej osoby, o ktorý už ale prišiel.

Ďalší člen, Bulhar libanonského pôvodu, mal za úlohu zháňať vozidlá na prepravu migrantov, zatiaľ čo ostatní Bulhari s týmito vozidlami jazdili. Chladiarenský voz s mŕtvymi utečencami riadil iba 25-ročný mladík, oznámil Boross.

Uviedol tiež, že podľa vyšetrovateľov podozriví pri prejazde hranice z Maďarska do Rakúska už vedeli, že ľudia v nákladnom priestore nežijú. Väčšinou išlo o Sýrčanov, Iračanov a Afgancov. Boli medzi nimi aj štyri deti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok