Pokus o prerazenie hraníc. Rusi útočia na severe Charkovskej oblasti, ukrajinská armáda tam vyslala posily

10.5.2024 13:38

Ruské jednotky sa snažia prelomiť ukrajinskú obranu v pohraničnej oblasti na severe Charkovskej oblasti a ukrajinská armáda na miesto vyslala posily. Ukrajinské ministerstvo obrany na Telegrame uviedlo, že útoky sa zatiaľ podarilo odraziť, ale boje pokračujú.

Nemenovaný vysokopostavený ukrajinský vojenský zdroj pre agentúru Reuters uviedol, že ruské sily postúpili v oblasti pri meste Vovčansk o jeden kilometer.

"Ukrajinské obranné sily bránia naše pozície v Charkovskej oblasti. (Ruská armáda) počas dnešného dňa zaútočila na Vovčansk a okolie pomocou riadených leteckých bômb (KAB). Začiatkom noci zintenzívnila delostreleckú paľbu na frontovú líniu," oznámilo ukrajinské ministerstvo.

Pokus o prerazenie hranice

Predtým šéf charkovskej administratívy Oleh Sinehubov tiež uviedol, že ruské sily počas noci na piatok sústredili cezhraničné ostreľovanie Vovčanska. Mesto leží necelých desať kilometrov od ruských hraníc a približne 60 kilometrov severovýchodne od Charkova. Delostrelecká paľba a bombardovanie pokračovali "počas celej noci", pričom sabotážne a prieskumné skupiny ruskej armády sa podľa Sinehubova pokúšali "preraziť hranicu", ale bez úspechu.

"Ozbrojené sily Ukrajiny sebavedomo držali svoje pozície: nestratili ani meter. Nepriateľské skupiny nepredstavujú hrozbu pre Charkov, ich sily stačia len na provokáciu severu," napísal Synychubov pred oznámením ukrajinského ministerstva obrany.

Cieľom je vytvorenie nárazníkovej zóny

Zdroj z ukrajinskej armády však agentúre Reuters povedal, že ruské sily postúpili asi kilometer za hranicu. Ich cieľom je podľa neho vytvoriť nárazníkovú zónu v dĺžke do 10 kilometrov.

"V súčasnosti boli útoky odrazené, ale boje rôznej intenzity pokračujú," napísalo ukrajinské ministerstvo obrany vo vyhlásení a dodalo, že na miesto vyslalo záložné jednotky.

Ukrajinské úrady v piatok zároveň podľa agentúry Reuters pomáhali evakuovať obyvateľov Vovčanska a okolia v dôsledku ruských útokov.

Niektoré proruské vojenské kanály dnes ráno na Telegrame uviedli, že ruská armáda začala ofenzívu v oblasti Vovčanska. Niektoré z nich písali o "prielome" a "dobytí niektorých obývaných oblastí", uviedla ruskojazyčná BBC. Tieto informácie nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok