Dolinková a Šimkovičová ustoja odvolávanie, myslí si Michelko. Dubéciho desí, že SNS chce rozobrať niečo, čo funguje

ta3
10.5.2024 13:39

O odvolávaní ministerky kultúry aj o dianí v parlamente v relácii Téma diskutovali poslanci NR SR Roman Michelko (SNS) a Martin Dubéci (PS).

téma
ta3

„Je to bezprecedentná situácia, keď prakticky nenájdete jeden kút kultúrneho sektora, ktorý by bol spokojný s výkonom pani ministerky.“ Namiesto toho, aby dokázala Šimkovičová hľadať konsenzus, tak podáva oznámenia a vedie konflikty, dodal Dubéci. „To je veľmi zlá vizitka akéhokoľvek ministra, tobôž ministra kultúry.“

Poslanec Michelko má na dôvod odvolávania iný názor. „Ja si myslím, že hlavný dôvod je ten, že neplní program PS-ka v oblasti kultúry, ktorý je, samozrejme, diametrálne odlišný.“

Novela zákona o Fonde na podporu umenia 

SNS chce zmeniť zákon o FPU, ktorým by sa zmenili kompetencie vo fonde. „FPU je dieťa Mareka Maďariča,“ hovorí Dubéci s tým, že bývalého ministra kultúry nikto nemôže obviniť že je progresívec a liberál. Pripomenul, že práve Maďarič vymyslel tento model fungovania, na ktorom sa zhodli politici naprieč politického spektra.

FPU označil za dobre fungujúcu inštitúciu. Desí sa však toho, že SNS chce rozobrať niečo, čo funguje. „Ja by som naozaj chcel, že voľby by nemali byť o tom, že sa tu všetko obloží výbušninami a vyhodí do vzduchu, lebo my môžeme,“ povedal Dubéci.

Michelko zdôraznil, že len dvaja poslanci Hlasu majú zásadnejší problém s návrhom zákona, poslanci Smeru sú „na našej strane v tomto zákone“. Nesúhlasí, že FPU funguje dobre.

Odvolávanie ministeriek

Michelko predpokladá, že ministerky Dolinková aj Šimkovičová ustoja odvolávanie v NR SR. O zákone, ktorý sa týka FPU, si myslí, že v parlamente prejde. Pripustil však, že niekoľko poslancov Hlasu môže byť proti.

"Mne je ľúto, že celý tento parlament je o handrkovaní sa medzi Hlasom, Smerom a SNS,“ reagoval poslanec PS. Namiesto toho by sa mali podľa Dubéciho v parlamente mali zaoberať tým, ako zlepšiť podmienky ľudí pracujúcich v kultúre, či materiálne zabezpečenia a stav pamiatok. 

Celú časť relácie Téma si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok