NAKA zadržala školáka pre výhražný mail. Šíriť mal poplašnú správu, že v škole je umiestnená bomba

ta3/TS MV
8.5.2024 16:38 , Aktualizované: 8.5.2024 21:08

Národná kriminálna agentúra zrealizovala policajnú akciu s krycím názvom ,,ŠKOLA“, pri ktorej zadržala 14-ročnú mladistvú osobu v súvislosti s podozrením zo spáchania trestného činu šírenie poplašnej správy. Toho sa podozrivý mladistvý mal dopustiť dňa 7. 5. 2024, keď zaslal na riaditeľstvo jednej zo základných škôl v okrese Brezno výhražný email, v ktorom sa mal vyhrážať tým, že je v škole bomba.

Na základe výbornej kooperácie viacerých zložiek Policajného zboru a intenzívnej operatívno-pátracej činnosti národnej kriminálnej agentúry v spolupráci s odborom počítačovej kriminality Prezídia Policajného zboru bol odosielateľ emailu do 24 hodín vypátraný a zadržaný.

V stredu vo vešerných hodinách bol mladík prepustený. "Po vykonaní potrebných procesných úkonov vyšetrovateľ obvineného dnes 8. 5. 2024 vo večerných hodinách prepustil, nakoľko vykonaným šetrením neidentifikoval žiadne dôvody na väzobné stíhanie obvinenej osoby," uviedla polícia.


Hrozí trest odňatia slobody

Polícia varuje, že šírenie bombových hrozieb môže byť posudzované aj ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý hrozí aj doživotný trest. Za šírenie poplašnej správy hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody 3 až 8 rokov. Následky takéhoto nerozvážneho konania sa dotýkajú nielen pôvodcu šírenia poplašnej správy.

Ohrozovať bezpečnosť spolužiakov nie je žart! Takéto udalosti môžu byť traumatizujúce nie len pre deti a mládež školského zariadenia, kde k incidentu došlo, ale aj pre rodinných príslušníkov pôvodcu výhražného emailu, ktorých dôsledky jeho nerozvážneho konania môžu osobne zasiahnuť. V neposlednom rade takéto nerozvážne konanie traumatizuje celú spoločnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok