Štáty EÚ potvrdili zhodu na konečnej podobe migračného balíčka. Slovensko je voči nemu skeptické

ta3/ČTK
8.5.2024 11:44

Zástupcovia členských štátov Európskej únie v Bruseli potvrdili zhodu na konečnej podobe migračného balíčka. Česi sa zdržali, proti bolo Maďarsko a Poľsko.

migranti
ta3

Dnes schválený postoj štátov bloku je definitívny, nové migračné a azylové pravidlá už len formálne schvália únijní ministri, konkrétne na rokovaní ministrov financií budúci týždeň v utorok. Európsky parlament balík podporil na plenárnom zasadnutí na začiatku apríla.

Efektívnejšie kontroly

Séria noriem počíta okrem iného s efektívnejšími kontrolami migrantov aj s rýchlejším vrátením neúspešných žiadateľov o azyl do krajín pôvodu. Zavádza tiež princíp, že tým krajinám únie, ktoré sú preťažené migračným tlakom, solidárne pomôžu ostatní buď tým, že od nich časť migrantov prevezmú, alebo ich podporia finančne či materiálne.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť čo na migračný pakt hovoril premiér Robert Fico.

V Európskom parlamente bolo hlasovanie o balíčku, ktorý tvorí desať legislatívnych návrhov, drámou do poslednej chvíle. Podpora pre všetkých desať predpisov totiž nebola vôbec istá a jednotlivé frakcie počítali každý hlas.

Zdržanlivé Slovensko

Na dnešnom rokovaní takzvaného Coreperu II, teda veľvyslancov členských štátov EÚ, sa zástupcovia krajín zaoberali prípravou rokovaní ministrov na budúci týždeň. Postoje jednotlivých krajín ukázali práve aj to, aké budú postoje ministrov pri formálnom schválení budúci týždeň. Nečaká sa teda, že by balíček následne neprešiel. Maďarsku a Poľsku sa nepodarilo presvedčiť ďalšie štáty, aby spoločne vytvorili blokačnú menšinu. Slovensko dve časti paktu odmietlo, u zostávajúcich sa zdržalo.

Na konečnej podobe migračného a azylového paktu sa vyjednávači Európskeho parlamentu, španielskeho predsedníctva ako zástupca členských krajín bloku a Európskej komisie (EK) dohodli vlani v decembri.

Česko, ktoré malo k tomuto kompromisu výhrady, sa potom 8. februára zdržalo, keď dohodu v Bruseli potvrdili veľvyslanci krajín EÚ. Česká vláda vtedy dospela k záveru, že finálna podoba paktu o migrácii a azyle je pre Českú republiku horšia ako tá, na ktorej sa Česko podieľalo v čase svojho predsedníctva.

České ministerstvo vnútra uviedlo, že reformné kroky sú menej ambiciózne, než Česko očakávalo, zvyšuje sa administratívna záťaž a znižuje možnosť efektívne brániť nelegálnej migrácii už na vonkajšej hranici Európskej únie.

Česko svoje výhrady zopakovalo aj vo vyhlásení, ktoré pripravilo ministerstvo vnútra a ktoré Praha prezentovala už na februárovom rokovaní. V dokumente Česko odôvodňuje svoje hlasovanie a spomína, že kompromisná podoba z trialógu nie je úplne podľa predstáv českej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok