Európska únia zavádza bezprecedentný zákon. Začína platiť prvý súbor pravidiel na ochranu nezávislosti a plurality médií

ta3/TASR
7.5.2024 14:22

V utorok vstúpil do platnosti Európsky zákon o slobode médií (MFA), nový súbor bezprecedentných pravidiel na ochranu nezávislosti a plurality médií.

profimedia-0669926367.jpg
Profimedia

Komisia, ktorá Európsky zákon o slobode médií predložila v septembri 2022, spresnila, že nová legislatíva poskytuje záruky proti politickému zasahovaniu do redakčných rozhodnutí a proti sledovaniu novinárov. Zákon zaručuje, že médiá v krajinách EÚ môžu jednoduchšie pôsobiť na vnútornom trhu a aj v online priestore.

Nezávislosť verejnoprávnych médií

Cieľom novej legislatívy je zabezpečiť nezávislosť a stabilné financovanie verejnoprávnych médií, ako aj transparentnosť vlastníctva médií a prideľovania štátnej reklamy.

Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v správe pre médiá uviedla, že je to vôbec prvýkrát, čo EÚ má zákon na ochranu slobody médií.

"Únia uznáva, že novinári zohrávajú zásadnú úlohu pre demokraciu a mali by byť chránení. Vyzývam členské štáty, aby čo najskôr zaviedli nové pravidlá do svojho vnútorného práva," odkázala Juorová.

Záruka plurality názorov

Podľa slov eurokomisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona mediálne spoločnosti zohrávajú v demokratickej spoločnosti zásadnú úlohu, v súčasnosti však čelia klesajúcim príjmom, rôznym hrozbám pre zachovanie slobody a plurality a tiež mozaike rôznych vnútroštátnych pravidiel.

Dodal, že vďaka MFA budú mať mediálne spoločnosti spoločné záruky na úrovni EÚ, ktoré zaručia pluralitu názorov a budú môcť lepšie využívať aj možnosti fungovania na jednotnom európskom trhu bez akýchkoľvek zásahov, či už súkromných, alebo verejných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok