Izraelská armáda má pod kontrolou prechod Rafah. Zablokovala spájací bod Gazy s Egyptom

ta3/ČTK
7.5.2024 07:47 , Aktualizované: 7.5.2024 08:02

Izraelská armáda v utorok ráno potvrdila, že má pod kontrolou palestínsku stranu hraničného priechodu Rafah, ktorý spája Pásmo Gazy s Egyptom. Hraničný prechod je kvôli tomu zatvorený, oznámila jeho správa agentúre Reuters.

 KK60 Rafah - Na satelitnej snímke mesto Rafah (uprostred) v Pásme Gazy 4. mája 2024. Izraelská armáda v pondelok 6. mája vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa dočasne presunuli do "humanitárnej oblasti".
TASR/AP
Na satelitnej snímke mesto Rafah (uprostred) v Pásme Gazy 4. mája 2024. Izraelská armáda v pondelok 6. mája vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa dočasne presunuli do "humanitárnej oblasti".

Izraelské údery pokračovali

Agentúra AFP napísala, že ďalej pokračovali izraelské údery, podľa palestínskych úradov ovládaných hnutím Hamas zomreli v ich dôsledku ďalší ľudia.

Už počas noci izraelské médiá informovali, že podľa záberov zo sociálnych sietí sú izraelské tanky na palestínskej strane hraničného priechodu Rafah, ktorý je jedným z hlavných vstupných bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy.

Podľa serveru Haarec izraelská armáda v utorok ráno túto informáciu potvrdila. Pozastavenie prevádzky hraničného priechodu, a teda prerušenie dodávok humanitárnej pomoci, potvrdili agentúre Reuters okrem palestínskych úradov aj tri zdroje z humanitárnych organizácií.

Pásmo Gazy.png ta3/Google Maps Pásmo Gazy a Rafah

Hlásia mnohé obete

V oblasti mesta Rafáh, kde našli útočisko stovky tisíc ľudí z iných častí Pásma Gazy, pokračovali podľa agentúry AFP v noci izraelské letecké a delostrelecké údery. Palestínske úrady hovoria o mnohých mŕtvych, jedna z miestnych nemocníc uviedla, že eviduje 11 obetí.

V pondelok izraelská armáda vyzvala na evakuáciu ľudí z časti Rafáhu. Armáda sa zrejme pripravuje na pozemnú operáciu v aglomerácii, kde na malom území žije 1,2 milióna ľudí. Izraelskí vládni predstavitelia tvrdia, že bez pozemnej invázie v Rafahu nemožno dosiahnuť cieľ izraelskej ofenzívy, a síce zničenie zostávajúcej vojenskej infraštruktúry palestínskeho hnutia Hamas.

Pozrite si archívnu reportáž z 5. 5. 2024 o tom, že Izrael zatvoril priechod Kerem Šalom:

Varovanie zo zahraničia

Pred ofenzívou Izrael varujú Spojené štáty aj ďalší spojenci. Rokovania o prímerí, sprostredkovávané predovšetkým Egyptom a Katarom, zatiaľ k výsledku neviedli, hoci v pondelok večer Hamás súhlasil s návrhom, vypracovaným Káhirou. Izrael plán študuje, vyjadrenia jeho predstaviteľov pre médiá však boli v pondelok večer skeptické.

Izraelská ofenzíva v Pásme Gazy začala vlani v októbri v reakcii na teroristický útok palestínskeho hnutia Hamas a jeho spojencov, pri ktorom na izraelskom území zomrelo vyše 1200 ľudí. Podľa palestínskych úradov v Pásme Gazy v súvislosti s bojmi zomrelo vyše 34 700 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok