Vesmírna loď Boeing Starliner z bezpečnostných dôvodov nevyštartovala. Odpočítavanie zastavili dve hodiny pred letom

ta3/TASR
7.5.2024 06:36 , Aktualizované: 7.5.2024 07:06

Prvý štart letu znovupoužiteľnej vesmírnej lode Boeing CST-100 Starliner, ktorú mala do vesmíru vyniesť raketa Atlas V, odložili v utorok krátko pred jeho plánovaným začiatkom po tom, čo bol zistený nový bezpečnostný problém, informuje agentúra AFP.

Boeing's Starliner na vrchole rakety Atlas V je videná v Space Launch Complex 41 po tom, čo bol pokus o odpálenie vyčistený na Cape Canaveral Space Force Station
TASR/AP
Boeing Starliner na vrchole rakety Atlas V je videná v Space Launch Complex 41 po tom, čo bol pokus o odpálenie vyčistený na Cape Canaveral Space Force Station, neskoro v pondelok 6. mája 2024 na Cape Canaveral, Florida.

Odklad pred štartom

Štart vesmírnej lode Starliner bol odložený približne dve hodiny pred jeho plánovaným začiatkom. Počas prvého skúšobného letu s dvojčlennou posádkou tvorenou Barrym "Butchom" Wilmorom a Sunitou Williamsovou sa mala automaticky pripojiť k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) a následne sa po týždni vrátiť na Zem.

O odložení štartu informoval na sociálnej sieti X šéf amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson s tým, že na prvom mieste bola vždy bezpečnosť posádky.

Podľa agentúry AP sa bezpečnostný problém, kvôli ktorému štart odložili, týkal poistného kyslíkového ventilu v hornej časti rakety. Doposiaľ nebolo bezprostredne jasné, kedy nakoniec dôjde k štartu rakety Atlas V, ktorá kapsulu Starliner vynesie do vesmíru a s spojí s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS).

Pozrite si archívnu reportáž z decembra 2019 o nepodarenom testovacom štarte Boeingu Starliner:

Po niekoľkých rokoch odkladov

Stroj bol pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka plánovala vyštartovať z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Spoločnosť Boeing sa snaží v kozmickom programe dostihnúť americkú vesmírnu spoločnosť SpaceX, ktorá vysiela do vesmíru astronautov pre NASA od roku 2020.

Predchádzajúce dva skúšobné vesmírne lety lode Starliner boli bezpilotné. Prvý v roku 2019 na vesmírnu stanicu nedorazil pre chybný softvér a ďalšie problémy. Druhý skúšobný let sa uskutočnil v roku 2022. Spoločnosť musela vyriešiť napríklad problémy s padákom či drobným horľavým materiálom.

Témy: vesmír Raketa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok