Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy. Podľa Izraela je to pasca

ta3/TASR
6.5.2024 19:02 , Aktualizované: 6.5.2024 21:58

Palestínske hnutie Hamas v pondelok oznámilo, že prijalo návrh Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy. Informujú o tom agentúry Reuters a AP.

Súhlas s návrhom vyjadril politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja, uviedlo palestínske hnutie vo vyhlásení. Izrael je voči dohode prijatej Hamasom skeptický.

Neprijateľná dohoda

Médiá naznačujú, že ju odmietne. Egypt navrhol podmienky, s ktorými Izrael nesúhlasil, uviedol s odvolaním sa na nemenovaných izraelských predstaviteľov server The Times of Israel. Izraelských činiteľov citovala aj agentúra Reuters, podľa ktorej Hamas súhlasil so "zmiernenou" verziou dohody, ktorá pre Izrael nie je prijateľná.

"Zdá sa, že ide o pascu. Cieľom je, aby Izrael vyzeral ako tá strana, ktorá odmieta dohodu," cituje Reuters nemenovaného predstaviteľa Izraela.

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní medzi Izraelom a Hamasom, pripomína AP.

Etapy mieru

Detaily návrhu dohody o prímerí bezprostredne neboli zverejnené. Predstavitelia Egypta a Hamasu však v uplynulých dňoch uviedli, že prímerie by sa uskutočnilo v niekoľkých etapách. Návrhy však zahŕňali prepúšťanie izraelských rukojemníkov, palestínskych väzňov z Izraela a časovo obmedzený pokoj zbraniam.

Tri fázy

Podľa nemenovaných zdrojov stanice Al-Džazíra by prvá fáza prímeria podľa dohody prijatej Hamasom zahŕňala okrem iného stiahnutie izraelských jednotiek z pomyselnej deliacej línie medzi severom a juhom Pásma Gazy, druhá fáza úplného stiahnutia izraelských vojsk z oblasti a trvalé zastavenie bojových operácií a tretia fáza ukončenia izraelskej blokády Pásma Gazy.

"Vieme, že ide o plán rozdelený do niekoľkých fáz, ktorý je založený na výmene rukojemníkov a väzňov ako súčasť prímeria," napísal analytik stanice Al-Džazíra. Druhá fáza by podľa neho mala znamenať ďalšie výmeny väzňov a rukojemníkov a tretia fáza už skôr obnovu vojnou zničeného Pásma Gazy.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť, ako EÚ volá po prímerí.

Hamas súhlasil s návrhom na prímerie v Pásme Gazy po tom, ako izraelská armáda v pondelok ráno vyzvala desaťtisíce Palestínčanov v meste Rafah, aby sa dočasne presunuli do Izraelom vyhlásenej rozšírenej humanitárnej zóny. Médiá to označili za možnú prípravu na dlho očakávanú inváziu do Rafahu, ktorý Izrael považuje za poslednú baštu hnutia Hamas.

Správa o súhlase Hamasu s návrhom na prímerie vyvolala v Rafahu radosť ľudí na uliciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok