Nový zákon o ochrane prírody a krajiny pomôže poľnohospodárom. Odstráni sa zbytočná byrokracia, tvrdí minister Takáč

ta3/MP
6.5.2024 18:42

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč na tlačovej konferencii v pondelok spolu s ministrom životného prostredia SR Tomášom Tarabom, podpredsedom SPPK Miroslavom Štefčekom a miestnymi poľnohospodármi vyjadril podporu vládnej novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá výrazne pomôže poľnohospodárom. Informuje o tom ministerstvo pôdohospodárstva.

Taraba Takáč
ta3/Martin Dušička

“Keď poľnohospodári, ovocinári a vinohradníci budú môcť jednoduchšie a efektívnejšie vyčistiť svoje pozemky od náletových drevín a krovín, budú obhospodarovať väčšiu časť svojej pôdy a mať z nej aj väčšie výnosy,“ podporuje zmenu minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč.

Odstráni sa byrokracia

Vládna novela zákona umožní efektívne a rýchle odstraňovanie prevažne náletových drevín a krovitých porastov tým, že odbúra byrokratickú záťaž farmárov, zjednoduší starostlivosť o pôdu a bude viesť aj k zvýšeniu potravinovej sebestačnosti Slovenska. 

“Trvá roky získať povolenia na to, aby ste mohli vyčistiť poľnohospodársku pôdu a denne musíme doviesť vyše tisíc kamiónov potravín. Tento prístup meníme a novela zákona o ochrane prírody a krajiny prináša jednoduchšiu starostlivosť o pôdu bez zbytočného byrokratického zaťaženia ľudí starajúcich sa o krajinu,“ doplnil minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Pozrite si celú tlačovú besedu na ta3:

Prevencia pri stretoch s medveďom

Jednoduchšie čistenie náletových zón nielen sprehľadní krajinu, ale bude mať aj efektívne preventívne opatrenie na zníženie nebezpečných stretov človeka s medveďom hnedým a tiež škôd spôsobených zverou na poľnohospodárskych plodinách, v ovocných sadoch či pri chove dobytka na lúkach a pasienkoch.

Vládny návrh zákona prerokujú poslanci parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní, ešte počas aktuálnej schôdze, účinnosť nadobudne dňom vyhlásenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok