Thajčania sa začali obliekať do ružovej farby, dúfajú v zázrak

TA3 TASR
11.10.2016 09:57

Thajčania sa obliekli do ružového dúfajúc, že táto farba nádeje pomôže zotaviť sa ich veľmi chorému 88-ročnému kráľovi Pchúmipchónovi Adundétovi. Kráľovský palác pred dvoma dňami oznámil, že ich kráľ, ktorý je najdlhšie vládnucim monarchom sveta, je v nestabilnom zdravotnom stave.

Thajčania sa začali obliekať do ružovej farby, dúfajú v zázrak
SITA/AP

Uctievaný kráľ

Počas siedmich desaťročí na tróne pôsobil uctievaný kráľ Pchúmipchón Adundét ako zjednocujúca sila v krajine a zasahoval, keď Thajsku hrozila kríza. Kráľovský palác v nedeľu oznámil, že kráľov zdravotný stav je nestabilný po hemodialýze v nemocnici. Po poklese tlaku bol kráľ umiestnený na ventilátor, informovala tlačová agentúra Reuters.

Podľa nej je nezvyčajné pre palác, aby konštatoval nestabilný zdravotný stav kráľa. Vyhlásenia zvyčajne vydáva po tom, ako sa jeho zdravotný stav zlepšil.


Jasné farby vraj prinášajú šťastie

Mnohí Thajčania sú veľmi poverčiví a veria, že oblečenie v jasných farbách prináša šťastie. Na sociálnych sieťach sa objavili výzvy, aby sa Thajčania obliekli do ružového. Táto farba získala na význame pred zopár rokmi, keď kráľovskí astrológovia vyhlásili, že je pre kráľa dobrá a je mu ku prospechu. Odvtedy sa aj on sám niekedy objavil na verejnosti v ružovom.

Jedna zo stránok na Facebooku nazvaná Ľúbime thajského kráľa už má vyše 2,5 milióna členov a používa thajský hashtag - želáme jeho veličenstvu rýchle uzdravenie.

Správy o  kráľovom zdraví sú pozorne sledované a vyhlásenia kráľovského paláca analyzované slovo od slova. Prísne zákony na ochranu rodiny potláčajú akúkoľvek verejnú diskusiu o kráľovom zdraví, dodal Reuters. Osemdesiatosemročný panovník je hospitalizovaný už viac ako rok. Thajsko trpí politickými krízami s prestávkami už desať rokov a od prevratu v roku 2014 má vojenskú vládu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok