Kolumbijská vláda začne mierové rokovania s ďalšou povstaleckou skupinou

TA3 TASR
11.10.2016 08:57

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a ľavicoví povstalci zo skupiny Národná oslobodzovacia armáda nadviažu čoskoro mierové rokovania, ktoré budú podporovať aj vlády Ekvádoru, Kuby, Čile, Nórska a Brazílie.

Podľa vyhlásenia, ktoré priniesla agentúra DPA, sa ohlásené mierové rokovania kolumbijskej vlády s rebelmi začnú 27. októbra v Quite, metropole Ekvádoru.

Mierový dialóg medzi Bogotou a ELN bol iniciovaný ešte v marci, doteraz v ňom však nenastal nijaký pokrok, keďže Santosova vláda požaduje, aby povstalci najskôr prepustili všetkých rukojemníkov. Najnovšie oznámenie nasledovalo iba niekoľko dní po tom, ako Santosovi udelili Nobelovu cenu mieru za úsilie ukončiť 52 rokov trvajúci konflikt s inou ľavicovou povstaleckou skupinou - Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie.

Kolumbijský prezident po získaní Nobelovej ceny vyhlásil, že jeho vláda chce docieliť aj zmierenie s ELN, ktorá je po FARC druhým najväčším povstaleckým hnutím v Kolumbii.

Odhaduje sa, že ELN má približne 2000 príslušníkov, ktorí sa považujú za obrancov chudobného vidieckeho obyvateľstva a svoju činnosť financujú obchodovaním s drogami či vydieraním. Skupina bola založená v roku 1964 a popri ďalších ozbrojených skupinách je v Kolumbii dodnes aktívna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok