Po zverejnení kontroverzného videa v prieskume výrazne vedie Clintonová

TA3 ČTK
11.10.2016 06:52

Demokratická kandidátka na prezidentku Spojených štátov Hillary Clintonová nad svojím republikánskym rivalom Donaldom Trumpom vedie v prieskumoch verejnej mienky o jedenásť percentuálnych bodov. Vyplynulo to zo sondáže novín The Wall Street Journal a stanice NBC News.

Zvýšila náskok oproti septembru

Hillary Clintonová sa od svojho republikánskeho soka Donalda Trumpa opäť výrazne odpútala. Zverejnená sondáž sa uskutočnila minulý víkend a ešte pred nedeľnou televíznou debatou oboch hlavných prezidentských kandidátov.

Prieskum, ktorého sa zúčastnilo 500 respondentov, vznikol po tom, čo sa na verejnosť dostalo kontroverzné video z roku 2005, na ktorom Trump vedie obscénne reči o ženách. Republikánsky kandidát sa už za svoje slová ospravedlnil a vtedajšiu rozpravu prirovnal k táraniu v šatniach.

Clintonová podľa sondáže oproti septembru zvýšila náskok o päť percentuálnych bodov, hlas by jej teraz dalo 46 percent ľudí rozhodnutých voliť, Trumpovi potom 35 percent.

 

Reakcia voličov na kauzu z minulosti

Podľa 38 percent opýtaných sa Trump diskvalifikoval pre úrad prezidenta a zo zápolenia by mal odstúpiť, naopak 42 percent oslovených s myšlienkou na ukončenie kampane nesúhlasí. Takisto 42 percent respondentov nahrávku považuje za príliš starú, aby mala predstavovať pri výbere prezidenta zásadnú rolu, naopak 52 percent účastníkov ankety takému názoru oponuje.

Jedna tretina ľudí z prieskumu si je vedomá nevhodnosti Trumpových komentárov na nahrávke, zároveň ale uznáva, že ich obsah je typickým príkladom súkromného rozhovoru medzi mužmi.

Trump na nahrávke okrem iného za použitia vulgárnych výrazov opisuje, ako sa pokúšal mať sex s vydatou ženou a ako ho ženy nechávajú, aby ich bozkával a obchytkával, pretože je slávny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok