Nelegálny zber lesných plodov vás môže vyjsť draho. Predíďte vysokej pokute, prečítajte si podmienky a výnimky

ta3/Martin Belej
7.5.2024 05:45

Ministerstvo životného prostredia upozorňuje na nelegálny zber lesných plodov. Ide o maliny, čučoriedky, brusnice, jahody či huby, ktoré možno nájsť v chránených územiach. Strážcovia parkov v prvom rade zberačov napomínajú, no hrozí tiež pokuta v blokovom konaní do 300 eur a v správnom konaní až do výšky 3 319 eur.

lesné plody - lesné jahody
TASR/František Iván (ilustračný záber)
Na snímke kvitnúce lesné jahody v Košiciach 22. novembra 2023.

Nelegálny zber

V národných parkoch či iných chránených územiach, kde platí aspoň tretí stupeň ochrany, je zber možný len pre vlastnú spotrebu a to na vyhradených miestach. "Vyhradené miesta sú napríklad v národných parkoch Slovenský raj, Slovenský kras, Veľká Fatra, ale tiež v prírodnej rezervácii Vydrica," priblížil rezort na svojej stránke. Zberať bez obmedzenia môžu len vlastníci, správcovia a nájomcovia pozemkov.

Národné parky v spolupráci s políciou chystajú akcie namierené proti nelegálnym zberačom, ktorí lesné plody využívajú na komerčné účely.

"Strážcovia prírody sú v terénne na dennej báze v NP Nízke Tatry, pravidelné akcie proti nelegálnym zberačom robia napríklad v Tatranskom národnom parku či v Slovenskom raji," dodalo ministerstvo.

Narušovanie životného prostredia

Množstvo živočíchov je odkázaných na lesné plody, vrátane hlucháňa hôrneho či medveďa hnedého. Nadmerným zberom, často nelegálnym a s cieľom získať materiál na komerčné účely, zvieratá prichádzajú o prirodzenú potravu. V dôsledku sú zvery nútené hľadať potravu na miestach mimo ich prirodzeného prostredia.

Pri podozrení, že dochádza k porušovaniu pravidiel sa môžete obrátiť na správu národného parku, chránenej krajinnej oblasti, zelenú linku ministerstva alebo políciu.

Pozrite si archívnu reportáž z februára 2021 o nelegálnom zbere parožia:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok