Televízia Al-Jazeera končí, podľa izraelskej vlády predstavuje hrozbu. Médium sa chce právne brániť

ta3/čtk
5.5.2024 12:43 , Aktualizované: 5.5.2024 16:18

Izraelská vláda jednomyseľne schválila ukončenie činnosti katarskej televíznej siete Al-Džazíra v krajine. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne vyhlásenie. Hlavný izraelský poskytovateľ satelitnej a káblovej televízie krátko potom zastavil vysielanie spravodajskej stanice. Al-Džazíra obvinenia odmietla ako nebezpečnú a smiešnu lož ohrozujúcu jej novinárov a mieni sa proti rozhodnutiu právne brániť.

Hrozba pre národnú bezpečnosť

Hlavný izraelský poskytovateľ satelitnej a káblovej televízie v nedeľu 5. mája vypol vysielanie Al-Džazíry v angličtine aj v arabčine.

"V súlade s rozhodnutím vlády bolo vysielanie Al-Džazíry v Izraeli zastavené," objavilo sa na obrazovkách. V Izraeli podľa AFP zatiaľ zostali v prevádzke webové stránky kanála v arabčine a v angličtine a stanici bolo možné stále sledovať naživo na YouTube v oboch jazykoch.

Rozhodnutiu kabinetu Benjamina Netanjahua predchádzalo schválenie zákona v izraelskom parlamente, ktorý umožňuje zatvorenie zahraničných vysielateľov považovaných za hrozbu pre národnú bezpečnosť počas izraelskej vojny proti Hamasu v Pásme Gazy.

Reakcie televízie

Šéf redakcie Al-Džazíry pre Izrael a palestínske územia Valíd Umary označil rozhodnutie izraelskej vlády za "nebezpečné" a motivované skôr politicky ako profesionálne. Právny tím spoločnosti podľa neho pripravuje reakciu, ktorá by mohla vyústiť až k súdnemu odvolaniu proti rozhodnutiu.

Vo vyhlásení vlády sa uvádza, že minister komunikácií podpísal príkaz na "okamžité konanie". Podľa jedného z poslancov sa ale Al-Džazíra môže ešte pokúsiť rozhodnutie zablokovať na súde.

Podľa vládneho vyhlásenia opatrenie zahŕňa uzavretie kancelárií Al-Džazíry v Izraeli, zhabanie vysielacieho zariadenia, odpojenie kanála od káblových a satelitných spoločností a zablokovanie internetových stránok televízie. Zákon umožňuje uzavrieť kancelárie firmy v Izraeli na 45 dní, ale toto obdobie môže byť predĺžené.

Pozrite si archívnu reportáž zo 4. mája o tom ako je Rafah stále v ohrození.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok