FOTO: Pláž sa zmenila na tanečný parket. Madonna ovládla Copacabanu, prišlo 1,6 milióna ľudí

ta3/ČTK
5.5.2024 09:38

Státisíce fanúšikov prišli v sobotu večer na pláž Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro na bezplatný koncert pod holým nebom americkej speváčky Madonny a premenili rozľahlý piesočný pás na obrovský tanečný parket.

Uzavrela turné Celebration

Mesto odhadlo, že 65-ročnú popovú hviezdu si prišlo vypočuť 1,6 milióna ľudí, uviedla agentúra Reuters. Brazílsky koncert uzavrel turné Celebration, ktoré kráľovná popu odštartovala vlani v októbri v Londýne.

Akcia bola vopred označovaná za "historickú udalosť". Madonna na svojich oficiálnych internetových stránkach uvádzala, že pôjde o najväčšiu show v jej 40-ročnej kariére. Doteraz bol podľa návštevnosti najväčším koncertom ten z roku 1987 v parížskom Parku Sceaux, na ktorý dorazilo 130-tisíc divákov.

V Riu niektorí fanúšikovia dorazili na miesto aj s niekoľkodňovým predstihom, aby získali dobré miesto. Mnohí kotvili na desiatkach lodí blízko pláže a diváci sa tiesnili aj v apartmánoch na pláži.

Niektorí organizovali domáce večierky v jasne osvetlených bytoch a hoteloch na pobreží. Nad hlavami lietali vrtuľníky a drony. Pozdĺž pláže bolo rozmiestnených 18 zvukových veží, aby všetci účastníci dobre počuli.

Kráľovná popu celá v čiernom

Kráľovná popu, celá v čiernom, sa objavila pred 23:00 miestneho času (nedeľa 04:00 SELČ) a podľa agentúry AFP ihneď uviedla davy do varu interpretáciou piesne Nothing Really Matters.

Koncert začal s takmer 50-minútovým oneskorením a trval vyše dve hodiny. Nechýbali ani klasické hity ako Like a Virgin, Hung Up a Like a Prayer. Na pódiu sa k Madonne pripojilo aj brazílske spevácke duo Anitta & Pabllo Vittar a mladí hudobníci zo škôl samby.

Fanúšikov kropili vodou

Rio sa na koncert pripravovalo niekoľko dní. Úrady uviedli, že do okolia miesta konania koncertu vyslali tisícky policajtov, aby usmerňovali davy podobne ako pri preslávených novoročných oslavách v meste. Hasiči pri teplote okolo 28 stupňov Celzia kropili fanúšikov, ktorí sa zišli pri pódiu, vodou. Zadarmo bola distribuovaná aj pitná voda.

Úrady zvýšili ostražitosť voči zdravotným problémom spôsobeným horúčavou po tom, čo vlani na koncerte Taylor Swiftovej zomrel mladý fanúšik na následky vyčerpania z tepla, upozornila agentúra Reuters.

V minulosti mali na ikonickej pláži koncerty napríklad The Rolling Stones alebo Rod Stewart. Aj oni prilákali viac ako milión ľudí.

Vlády štátu a mesta Rio de Janeiro uviedli, že na koncert vynaložili 20 miliónov realov (necelé 4 milióny eur). Zvyšok financovali súkromní sponzori. Úrady odhadujú, že koncert by mohol ekonomike Ria priniesť zhruba 300 miliónov realov (necelých 55 miliónov eur).

Pozrite si archívnu reportáž z 29. júna 2023 o tom, že Madonna pre zdravotné komplikácie odložila turné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok