Nobelovu cenu za ekonómiu si vyslúžila práca o teórii uzatvárania zmlúv

TA3 TASR
10.10.2016 12:24

Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu získali britsko-americký ekonóm Oliver Hart a Fín pôsobiaci tiež v USA Bengt Holmström. Uviedla to Švédska kráľovská akadémia.

Nobelovu cenu dostala svojica ekonómov za svoj príspevok k teórii kontraktov, teda spôsobom, ktorým ekonomickí aktéri uzatvárajú zmluvy. Ich práca vrhá svetlo na to, ako sa môžu aktéri s rozdielnymi záujmami dohodnúť na vzájomne prospešnom riešení, oznámila Kráľovská švédska akadémia vied.

Obaja ekonómovia podľa akadémie vytvorili nové teoretické nástroje, ktoré slúžia lepšiemu pochopeniu kontraktov v ekonomike a v živote a umožňujú vyhnúť sa nástrahám v podobe zmluvy. Moderná ekonomika je založená na nespočetnom množstve zmlúv, medzi ktoré patria napríklad zmluvné vzťahy medzi akcionármi a vedením firmy, medzi poisťovňou a klientom alebo medzi štátnymi subjektmi a ich dodávateľmi, uvádza sa v oznámení.

Obaja tohtoroční laureáti rozpracovali všeobecný rámec pre analýzu rady rôznych problémov v návrhoch zmluvných vzťahov. Ide napríklad o to, ako zviazať plat šéfa firmy s výkonom alebo ako efektívne privatizovať činnosti verejného sektora.

Cena za ekonómiu nepatrí medzi pôvodné ceny určené vynálezcom dynamitu Alfredom Nobelom v jeho závete z roku 1895. Udeľuje ju až od roku 1968 na Nobelovu pamiatku švédska centrálna banka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok