Rusko si berie Ukrajinu, ktorá zúfalo čaká na americké zbrane. Najväčší tlak zažívajú tri mestá

ta3/Denis Dufala/ČTK
4.5.2024 00:00

Rusko spôsobuje Ukrajine trvalé škody. Tá niekoľko mesiacov čakala na schválenie vojenskej pomoci od USA. Vojenská injekcia vo výške 61 miliárd dolárov je na ceste, no niektoré mestá už majú Rusi pod kontrolou. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Rusko ostreľovalo Ukrajinu raketami, v Charkovskej oblasti hlásia zranených
TASR/AP

Ruské sily využívajú takzvané delostrelecké sucho, ktoré od decembra bráni ukrajinskej obrane, aby sa posunula na východnom fronte pri Avdijivke, vysvetľuje analýza CNN.

Pokrok Moskvy vyvolal znepokojenie u vysokých ukrajinských vojenských predstaviteľov. Kyjevské zásobovacie línie a uzly na na východe krajiny môžu byť ohrozené, keďže teraz sú nebezpečne blízko na dostrel ruskej paľby.

Ruské útoky

Očakávaná ruská ofenzíva môže ohroziť prítomnosť Ukrajiny v Doneckej oblasti. Rusko začalo prebíjať nalomenú ukrajinskú obranu cez východnú frontovú líniu, čím sa posunulo k trom kľúčovým bodom.

  • Jedným z nich je dôležitý vojenský uzol v meste Pokrovsk západne od Avdijivky.
  • Ďalším sú strategické výšiny v Časiv Jari neďaleko Bachmutu.
  • Posledným je lokalita Kurakhov na juhovýchode Ukrajiny.

mapa Ukrajina Rusko postup vojakov Reprofoto/Deepstatemap.live Postup ruskej armády na Ukrajine.

Bombardovanie neutícha

Ukrajina vo februári oznámila, že sa stiahla z Avdijivky, o ktorú sa dlho bojovalo a v ktorej Rusko stratilo stovky vojakov. Postup Moskvy sa tam však nezastavil.

Počas nasledujúcich desiatich týždňov - ako ukazuje mapa CNN a analýza ukrajinskej monitorovacej skupiny DeepStateMap - ruské sily pomaly západne od Avdijivky zaberali jednu dedinu za druhou, pričom využili to, že Kyjev nevybudoval opevnenie a nechcel verejne uviesť rozsah svojich územných strát v tejto oblasti.

Rusko útočí aj za frontovou líniou. Neustálemu bombardovaniu je vystavené aj druhé najväčšie mesto Charkov. To sa však zatiaľ do ruských rúk nedostalo. Charkovskú oblasť oslobodili Ukrajinci ešte na jeseň 2022. Mesto si oddýchlo a teraz čelí ďalšej ofenzíve.

Najvyššie postavený ukrajinský vojenský veliteľ Oleksandr Syrskyj priznal pád mnohých dedín, o ktorých jeho podriadení niekoľko dní tvrdili, že sú stále predmetom bojov.

Výsledný ústup podľa analýzy CNN ukázal, že ruské sily počas necelých dvoch mesiacov dosiahli najvýraznejší a najrýchlejší pokrok od postupu v Severodonecku v júli 2022.

Pozrite si archívnu reportáž z 29. apríla 2024 o tom, ako prišiel Stoltenberg do Kyjeva upokojiť Zelenského.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok