Cukor a mliečne výrobky zlacneli. Zdraželi však potraviny, ktoré denne konzumujete aj vy

ta3/čtk
4.5.2024 11:00

Svetové ceny potravín v apríli naďalej rástli, pričom mäso naďalej zdražovalo a mierne sa zvýšili ceny rastlinných olejov a obilnín. Na druhej strane zlacnel cukor a mliečne výrobky, uviedla to Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Potraviny zlacňujú od začiatku tohto roka, pričom ceny začali rásť v marci.

Maloobchodné tržby klesli. Nízke úspory domácností i vyššie úroky budú brániť zotaveniu inflácie
TA3 / David Duducz

Súhrnný index, ktorý sleduje ceny obilnín, rastlinných olejov, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru na medzinárodných trhoch, sa podľa FAO v apríli zvýšil na 119,1 bodu. To je o tri desatiny percentuálneho bodu viac, ako bol index v marci.

FAO revidovala marcový index, ktorý pôvodne uvádzala na úrovni 118,3 bodu. V medziročnom porovnaní je však index o 9,6 % nižší.

Ponuky a dopyt

FAO tiež vydala aktualizovanú správu o trendoch v oblasti ponuky a dopytu po obilninách. Odhaduje produkciu v sezóne 2023/2024 na 2,846 miliardy ton, čo predstavuje nárast o 1,2 % oproti predchádzajúcej sezóne. FAO tak zvýšila svoj predchádzajúci odhad produkcie o päť miliónov ton, najmä vďaka aktualizovaným informáciám o pestovaní ryže v Barme a Pakistane.

"V dôsledku toho sa očakáva, že celosvetová produkcia ryže v sezóne 2023/2024 dosiahne nový rekord 529,2 milióna ton, čo je o 0,7 percenta viac ako odhad pre sezónu 2022/2023. Okrem toho sme mierne upravili smerom nahor prognózy celosvetovej produkcie kukurice a pšenice," uvádza sa v správe.

Zásoby obilnín

FAO tiež predpokladá, že svetové zásoby obilnín dosiahnu do konca tohto roka 890 miliónov ton. Napriek revízii smerom nadol o 4,6 mil. ton oproti predchádzajúcemu mesiacu je to stále o 2,1 % viac ako základná hodnota.

Revízia smerom nadol je spôsobená najmä očakávaným poklesom zásob kukurice v Brazílii a Spojených štátoch a v menšej miere poklesom zásob jačmeňa v Kazachstane.

Pozrite si archívne video z 9. apríla 2024 o tom, ako ceny rastú pomaly.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok