Vojna v kybernetickom priestore. Nemecko pripisuje kyberútok na jednu z politických strán ruskej rozviedke

ta3/TASR
3.5.2024 08:09 , Aktualizované: 3.5.2024 14:03

Nemecká spolková vláda pripisuje ruskej tajnej službe GRU zodpovednosť za kyberútok na Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPS), ku ktorému došlo začiatkom minulého roka, uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok počas návštevy Austrálie. Informuje agentúra DPA.

Čo je to dark web? Dá sa tam objednať aj kybernetický útok v zľave, hovorí novinár Macko
ČTK

"Ruskí štátni hackeri napadli Nemecko v kybernetickom priestore," potvrdila Baerbocková v Adelaide a zároveň uviedla, že v tomto prípade budú vyvodené dôsledky.

Terče hackerov

Samotná koaličná SPD v júni 2023 oznámila, že mailové účty členov predstavenstva strany sa začiatkom toho istého roka stali terčom kybernetického útoku, pripomína DPA. Stalo sa to v dôsledku bezpečnostných nedostatkov softwérového koncernu Microsoft. "Nie je vylúčené, že došlo k úniku dát z jednotlivých mailových účtov," uviedla vtedy strana prostredníctvom svojej hovorkyne.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť rozhovor o kybernetických hrozbách.

Baerbocková teraz potvrdila, že k týmto záverom viedlo vyšetrovanie nemeckej spolkovej vlády pod vedením rezortu diplomacie. "Tento útok z minulého roka môžeme teraz jednoznačne priradiť skupine APT28, ktorá bola vedená ruskou tajnou službou GRU," potvrdila Baerbocková, ktorá je zo strany Zelených.

Zároveň dodala, že je to "totálne prijateľné a nezostane to bez dôsledkov", uzatvára DPA.

"Spolková vláda podporovaná Európskou úniou, NATO a medzinárodnými partnermi čo najostrejšie odsudzuje kampaň štátom riadeného ruského kybernetického aktéra APT28, ktorá bola v Nemecku namierená proti vedeniu Sociálnodemokratickej strany Nemecka," uviedla vo vyhlásení vláda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok