Taiwan zaznamenal vojenské aktivity v okolí ostrova. Čína sa opäť odvolala na bojové cvičenie

ta3/čtk
3.5.2024 06:39

Taiwanské ministerstvo obrany zachytilo pohyb 26 čínskych lietadiel a piatich lodí, ktoré sa za posledných 24 hodín pohybovali Taiwanským prielivom. Strednú líniu deliacu prieliv prekročilo celkovo 14 lietadiel.

lietadlá
Twitter/News9Tweets

Taiwan túto líniu považuje za neoficiálnu hranicu medzi oboma krajinami. Čína oznámila, že jej námorníctvo vykonáva bojové cvičenie.

Pohrozenie vojenským zásahom

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a v prípade vyhlásenia nezávislosti mu hrozí vojenským zásahom. Napriek tomu ostrov od roku 1949 funguje de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne naďalej vládne jedna strana. Peking v posledných rokoch znásobil svoje vojenské aktivity v okolí ostrova.

Podľa Tchaj-peja je to už druhýkrát za posledný týždeň, čo čínska armáda uskutočnila "spoločné cvičenia bojovej pripravenosti". Spomínaných 14 lietadiel sa vydalo za líniu 76 kilometrov od pobrežia Demokratického ostrova.

Peking sa ešte nevyjadril

Peking sa podľa agentúry Reuters k tvrdeniam Taiwanu nevyjadril, ale na sociálnych sieťach zverejnil fotografie z cvičenia bez uvedenia miesta.

Novozvolený taiwanský prezident Lai Qing-te, ktorý používa aj anglické meno William Lai, sa ujme funkcie 20. mája. Peking ho označuje za nebezpečného separatistu a odmieta jeho výzvy na rokovania. Po svojom zvolení v januári Lai vyhlásil, že bude brániť Taiwan pred "pokračujúcimi hrozbami a zastrašovaním zo strany Číny".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok