Situácia na fronte sa zhoršuje, uviedol šéf ukrajinskej armády. Rusi dobyli dve dediny v Doneckej oblasti

27.4.2024 17:41

Operačná aj strategická situácia ukrajinských vojsk na fronte sa má sklon zhoršovať. Veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj to v sobotu uviedol s tým, že o tejto skutočnosti informoval tiež západných spojencov na virtuálnom zasadnutí kontaktnej skupiny pre Ukrajinu. Ruská armáda medzitým oznámila, že dobyla dve dediny v Doneckej oblasti a že dosiahla prelom v ukrajinskej obrane.

ukrajinskí vojaci
TASR/AP
Ukrajinskí vojaci

Syrskyj poukázal na veľký počet ruských vzdušných úderov na energetickú infraštruktúru krajiny z posledných týždňov. Ukrajina tiež podľa neho naliehavo potrebuje ďalšie rakety, muníciu, vojenské vybavenie a bojovú techniku.

Americká podpora

Syrskyj tiež uviedol, že na zasadnutí kontaktnej skupiny poďakoval americkému ministrovi obrany Lloydovi Austinovi, ktorý v piatok oznámil, že Spojené štáty nakúpia pre Ukrajinu rakety do protivzdušných batérií a ďalšie vojenské vybavenie v hodnote šesť miliárd dolárov.

Americká podpora krajiny, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii, je považovaná za kľúčovú. Niekoľko mesiacov však bola ochromená kvôli odporu republikánskych zákonodarcov na vyčlenenie ďalších prostriedkov na tento účel. Podľa vlády prezidenta Joe Bidena tieto prieťahy spôsobili Ukrajincom značné škody na bojisku.

Pozrite si reportáž z 24. apríla o schválenej americkej pomoci Ukrajine:

Ruská armáda vo svojom sobotnom vyhlásení k situácii na bojisku uviedla, že ruské vojská dobyli dediny Novomychajlivka a Bohdanivka v Doneckej oblasti a "postúpila hlboko do nepriateľskej obrany".

Informáciu znepriatelených strán nebolo možné overiť. Aj západní vojenskí experti ale priznávajú ruským vojskám jednotlivé taktické úspechy a potvrdzujú čiastkové posuny frontových línií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok