Primárky v Ohiu sú tesným zápasom Romneyho a Santoruma

TA3, TASR
7.3.2012 07:49

Republikánski uchádzači o nomináciu do amerických prezidentských volieb bojovali o hlasy voličov v straníckych primárkach a na volebných zhromaždeniach v 10 amerických štátoch - počas volebného "superutorka".

Primárky v Ohiu sú tesným zápasom Romneyho a Santoruma
SITA

Multimilionár Mitt Romney a jeho súper Rick Santorum zvádzali tesný súboj v americkom štáte Ohio. Po spočítaní približne 90 percent hlasov viedol s 38 percentami Romney nad Santorumom, ktorý podľa odhadov získal 37 percent. Medzi oboma uchádzačmi bol rozdiel len niekoľko tisíc hlasov. Romney si mohol pripísať víťazstvo v štyroch štátoch - v Idahu, Massachusetts, Virgínii a Vermonte. Santorum vyhral primárky v Tennessee, Oklahome a v Severnej Dakote.

Bývalý predseda Snemovne reprezentantov Newt Gingrich presvedčil republikánskych voličov v Georgii, kde zvíťazil. Kongresman Ron Paul obišiel naprázdno. Na výsledky z Aljašky sa ešte čaká. Počas "superutorka" sa Romneymu - napriek úspechom - nepodarilo zasadiť rozhodujúci úder Santorumovi. Zvýšila sa tak možnosť vleklého zápasu o nomináciu medzi vedúcimi štruktúrami Republikánskej strany a straníckou členskou základňou.

Hoci exguvernér Massachusetts vyhral v štyroch amerických štátoch a zatiaľ získal tesný náskok v Ohiu - považovanom za "najväčšiu cenu noci" - výsledky podčiarkli pokračujúce problémy Romneyho získať na svoju stranu prevažnú časť republikánskej základne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok