Sagan je rozhodnutý, do Kataru pôjde obhajovať titul majstra sveta

TA3 TASR
7.10.2016 17:29

Slovensko vyšle na blížiace sa majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike dokopy jedenásťčlennú výpravu s nemalými ambíciami. Hlavná hviezda tímu i celého šampionátu v katarskej Dauhe je Peter Sagan, ktorý krátko pred pretekmi definitívne potvrdil svoju účasť a bude tak obhajovať vlaňajší titul kategórie elite z amerického Richmondu.

Sagan má za sebou výbornú sezónu

Svoju účasť pritom dlho tajil a vo viacerých rozhovoroch po Eneco Tour uviedol, že je príliš vyčerpaný a potrebuje oddych. Definitívne áno povedal až v piatok. "Peter bude štartovať, cíti sa dobre a má výbornú formu, čo dokazujú aj jeho výsledky. V každej etape, do ktorej ide, výkonnostne vyčnieva nad ostatnými. Pripravuje sa doma v Monaku, vie, čo má robiť. Netrápia ho žiadne zranenia a všetko je v poriadku. Peter ide obhajovať, je náš jasný líder a je šanca, aby si spravil dobrý výsledok," povedal pre TASR hlavný tréner slovenského tímu elite Ján Valach.

Pred rokom sa Sagan postaral o fantastické divadlo, keď tri kilometre pred cieľom zaútočil v poslednom stúpaní a svoj dramatický sóloúnik doviedol do víťazného konca. Na ceste za premiérovým titulom mu vtedy pomáhali brat Juraj a tímový kolega Michael Kolář z Tinkoffu, teraz bude mať rovnaké opory. "Ideme v rovnakom zložení. Máme troch pretekárov, iné krajiny až deväť, takže sa musíme prispôsobiť taktike a vyťažiť z taktiky iných národov. Samozrejme, musíme byť trpezliví a jedine tak sa môžeme dostať k nejakému úspechu. Asi budú rozhodovať posledné metre v špurte, ale to zatiaľ nie je vôbec isté," pokračoval Valach. Poukázal tak na fakt, že ani samotní organizátori ešte presne nevedia, aká trasa sa pôjde.

 

Trať možno skrátia

"Ešte to nie je uzatvorené. Má to byť 257,5 kilometrov, z toho 150 km nájazd a potom sedem zhruba 15 km dlhých okruhov. Ten nájazd je rovinatý v púšti, kde by mal fúkať silný bočný vietor. Takže pokiaľ sa pôjde celá dĺžka, preteky budú veľmi veľmi náročné a také tímy, ako sú napríklad Belgičania, to budú chcieť rozhodnúť hneď v prvom momente. V Katare je to vždy o vetre a o pozícii a hneď po štarte býva aj desať malých skupín, ktoré vietor rozdelí. Tie sa točia po 20 sekundách a naháňajú sa pokojne aj 80 kilometrov," pokračoval.

Tam však môže nastať veľký problém s občerstvovaním a práve to môže pri teplotách okolo 40 stupňov rozhodnúť o skrátení trate. "Organizátori rozmýšľajú, že úplne zrušia nájazdovú časť a bude sa jazdiť len na okruhoch, pričom nevieme, aká bude dĺžka trate. Je tam totálne teplo a keď sa to rozdelí na mnoho skupín vznikne situácia, s ktorou si nevedia poradiť. Podľa pravidiel totiž musí byť aspoň minúta medzi skupinami, aby ste tam mohli ísť so servisným autom a obslúžiť pretekárov. V katarských pretekoch však len ťažko vzniká minútová medzera. Môže sa tak stať, že občerstvenie dostane iba posledná skupina. A pri rýchlostiach 50 až 70 km/h a takýchto teplotách je to extrém. Chalani jednoducho nemôžu ísť 100 km bez vody, to sa nedá," zdôraznil Valach s tým, že doterajšie riešenie s dvomi stacionárnymi občerstvovacími stanicami a pár motorkami nie je dostačujúce.

Napriek nejasnostiam okolo podmienok a dĺžky trate sú slovenskí pretekári pripravení. "Sme nachystaní na to, že to nebude ľahké ale ťažké. Pôjdeme za úspechom, keď sa Peter postaví na štart, spraví pre to všetko a rovnako aj my, čo sme okolo neho. Má za sebou výbornú sezónu. V posledných pretekoch Eneco Tour zdolal najlepších špurtérov, má neskutočnú výkonnosť."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok