Rusko chce vo viacerých krajinách obnoviť vojenské základne

TA3 TASR
7.10.2016 16:47

Rusko vo viacerých krajinách plánuje obnoviť svoju vojenskú prítomnosť. Jednotky chce Moskva poslať na miesta, kde mala v minulosti základne. V ruskom parlamente to oznámil námestník ministra obrany Nikolaj Pankov.

Trvalá základňa v Sýrii

Medzi krajinami, kde by mohli Rusi opäť vojensky pôsobiť, je Vietnam a Kuba. Rusko tam zatvorilo svoje základne pred štrnástimi rokmi. Minister obrany Sergej Šojgu pred dvoma rokmi hovoril o nasadení vojakov do bývalých sovietskych republík Kirgizska, Tadžikistanu a Arménska. Medzi ďalšie možné krajiny zaradil aj Venezuelu a Singapur.

Poslanci Štátnej dumy jednohlasne schválili dohodu umožňujúcu ruskej armáde ponechať si v Sýrii natrvalo vojenskú základňu. Leteckú základňu Humajmím, kde má Rusko vojenské lietadlá a vojakov, budú môcť na základe dohody využívať ruské sily bez časového obmedzenia a navyše bezplatne.

Beztrestnosť pre ruských vojakov

Dohodu predložil Štátnej dume na schválenie ruský prezident Vladimir Putin. Podľa slov podpredsedu dolnej komory parlamentu Sergeja Železňaka priblíži Sýriu k mieru. Dohodu uzavreli minulý rok Moskva a Damask. Zakotvuje právnu beztrestnosť pre ruských vojakov v Sýrii a možnosť pre Rusko voľne prevážať do krajiny zbrane a muníciu.

Rusko je významným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a pred rokom zmenilo pomer síl v sýrskej vojne, keď začalo bombardovať povstalecké skupiny a pomohlo Asadovi získať späť kľúčové územia. Rusko má na pobreží Sýrie dve vojenské základne, okrem leteckej základne Humajmím v provincii Lázikíja tiež námornú základňu v prístavnom meste Tartús.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok