Vrátia sa z frontu domov a zabíjajú. Ruskí vojaci berú životy aj po službe, obeťami sú často príbuzní

ta3/ČTK
25.4.2024 20:54

Ruskí navrátilci z bojov na Ukrajine majú v Rusku na svedomí životy najmenej 107 ľudí. Zhruba ďalšej stovke spôsobili ujmu na zdraví, uviedol ruský investigatívny portál Vjorstka.

ruskí vojaci ruská armáda
TASR/AP
Vojenské jednotky počas nácviku vojenskej prehliadky na Deň víťazstva, ktorá sa uskutoční 9. mája na Palácovom námestí pri príležitosti 79. výročia víťazstva v druhej svetovej vojne v Petrohrade vo štvrtok 25. apríla 2024.

Vrážd, napadnutí a ďalších trestných činov vedúcich k úmrtiu alebo zmrzačeniu ľudí sa podľa informácií portálu Vjorstka dopustilo 175 ruských vojakov, vrátane 91 bývalých väzňov, ktorých omilostil ruský prezident Vladimir Putin.

Ohrození boli aj príbuzní

V rokoch 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z vojny 76 ľudí. Ďalším 18 ľuďom spôsobili ťažkú ujmu na zdraví, ktorá viedla k úmrtiu. Pri dopravných nehodách, ktoré zavinili, zomrelo ďalších 11 ľudí. V dvoch prípadoch potom bývalí vojaci zmanipulovali maloletých k užívaniu drog, čo viedlo k smrti dvoch detí, vypočítal investigatívny portál. Najviac vrážd medzi navrátilcami majú na svedomí bývalí väzni, ktorí usmrtili 44 ľudí.

Smrteľné nebezpečenstvo často hrozí príbuzným bývalých vojakov, poznamenal portál. Mnoho vrážd malo podľa neho tiež súvislosť s alkoholom. "Veteráni" často napádali a vraždili svojich známych, s ktorými popíjali.

Pozrite si archívnu reportáž zo 17. apríla:

Omilostili aj vrahov

Ruským väzňom naverbovaným do bojov podľa skorších podmienok stačilo odslúžiť na fronte šesť mesiacov, po ktorých boli prepustení na slobodu. Médiá upozorňovali, že sa na slobode často ocitli aj ľudia, ktorí boli odsúdení za brutálne vraždy, čo vyvolávalo pobúrenie u pozostalých. Novo sú ale väzni často do bojov vysielaní až do konca takzvanej špeciálnej vojenskej operácie, čo je ruské oficiálne označenie pre vojnu na Ukrajine, uviedla v januári vo svojom ruskojazyčnom vydaní stanica BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok