V čom je RTVS výnimočná, pýta sa Jarjabek. Som presvedčený o tom, že si plní svoje povinnosti, tvrdí Parák

ta3/Lenka Klobučníková
25.4.2024 21:06

RTVS to má zrátané. Účet jej vystavila nová vládna koalícia. Ministerka kultúry odmietla ísť do detailov a na otázky samotnej RTVS poskytla len všeobecné odpovede. Zmení sa napokon len vedenie a riaditeľ? Pýtali sme sa hostí Dušana Jarjabka (Smer-SD) a Reného Paráka (SaS).

20240425 - TEMA-DNA
ta3

Návrh meniaci zákon o verejnoprávnej televízii vyvolal u zamestnancov RTVS nespokojnosť. Vo štvrtok (25. 4. 2024) sa rozhodli vysielať v tmavom oblečení, neskôr chcú na svojom oblečení nosiť stužky vo farbách RTVS. Niektorí si tiež zmenili fotku na sociálnych sieťach na čiernu s logom televízie a s heštegom #CiernyDenRTVS.

Jarjabek tvrdí, že pre RTVS to bude čierne:

  • Pokiaľ nedokáže svoju opodstatnenosť verejnoprávnej inštitúcie, 
  • nezmení svoje správanie, 
  • bude vedieť obhájiť svoju opodstatnenosť v rámci súkromných médií a duálneho systému, v ktorom existuje. 

"Vtedy to nebude čierne. Nespĺňame základné atribúty duálneho systému, ku ktorému sme sa zaviazali v roku 1995. Bol dôležitý preto, aby sme mohli v stúpiť do EÚ," povedal. 

Jarjabek nevie zdôvodniť, prečo RTVS existuje, "pretože súkromné médiá pomaly, ale isto prebrali všetky atribúty jej služby."

"V čom je RTVS výnimočná, v čom je tá atraktívnosť verejnoprávnej inštitúcie," pýta sa Jarjabek, podľa ktorého je na tom aktuálne RTVS veľmi zle. "Treba sa pozrieť opäť na financovanie, na koľkých kanáloch je možná vysielať," podotkol.

Médiá verejnej služby v Európe sú podľa Paráka takmer vo všetkých krajinách najdôveryhodnejšími médiami. "Ja som presvedčený o tom, že RTVS si plní svoje verejnoprávne poslanie aj svoje povinnosti, ktoré má. Svedčí o tom aj to, že je najdôveryhodnejším médiom na trhu, ktorý bol zverejnený v nedávnom prieskume," zdôraznil a spomenul dve krajiny, kde nie sú verejnoprávne médiá najdôveryhodnejšie, a to Maďarsko a Poľsko.

"Pre mňa tento návrh zákona, tak ako politizácia RTVS, smerujú k tejto ceste, a tým pádom je to pre mňa Čierny deň a vidím to čierno," dodal Parák. 

Programová rada

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová napokon svoj návrh zmiernila. Programová rada sa zmenila na etickú komisiu. 

Vznik etickej komisie považuje Parák za krok vedľa, pretože etická komisia v RTVS existuje. "Teraz budú dve komisie, alebo čo sa vlastne stane? Ako budú tieto dve komisie komunikovať? Momentálne nemá žiadne právomoci, minimálne nemá také toxické právomoci, ako mala predchádzajúca programová rada, tvrdí.

Zdôraznil, že mu tam chýbajú zástupcovia vysokých škôl, zástupcovia za práva žien, alebo zástupcovia Akadémie filmových tvorcov, poprípade menšinových skupín.

"Samozrejme takáto etická komisia sa môže v budúcnosti rozrásť. Obávam sa toho, aby sa v pripomienkovom procese v parlamente ďalšími návrhmi "nevylepšila" a nestala sa kópiou programovej rady," podotkol.

Parákovi sa tiež nepáči, prečo nominovali za kandidáta do komisie človeka z Matice slovenskej. "Vy ste v tejto chvíli urazili mňa a množstvo národne cítiacich ľudí. Neurážajte časť národa v priamom prenose," reagoval Jarjabek. 

Celú reláciu si môžete pozrieť vo videu nižšie. V druhej časti relácie bol hosťom softvér analytik Peter Bakonyi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok