Macronova rétorika sa postupne vymyká kontrole. Európa môže zomrieť, obranu budujeme sami pre seba

ta3/TASR
25.4.2024 14:11

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska.

Macron
AP Photo/Michel Euler

Nedostatočné investovanie

„Strategickú koncepciu európskej obrany musíme vybudovať sami pre seba,“ povedal Macron v prejave na parížskej univerzite Sorbonne s tým, že Európa podľa neho nie je nesmrteľná a „môže zomrieť“. V nasledujúcich mesiacoch preto plánuje požiadať európskych partnerov o návrhy ako ďalej.

Vyzval aj na užšie obranné väzby s Britániou po brexite a vytvorenie európskej vojenskej akadémie. „Obrana neexistuje bez obranného priemyslu. Desaťročia sme nedostatočne investovali,“ povedal a doplnil, že Európania by mali uprednostňovať nákup európskeho vojenského vybavenia.

Dodal, že Európa potrebuje aj vlastné kapacity v oblasti kybernetickej obrany a bezpečnosti.        

Macron v prejave spomenul aj vojnu na Ukrajine s tým, že Rusko nemôže v tomto konflikte zvíťaziť. Podľa neho Rusko od invázie na Ukrajinu stratilo všetky zábrany a nie je jasné, kde má toto správanie limity.

Nerešpektujú pravidlá

Francúzsky prezident tiež varoval pred údajným nerešpektovaním pravidiel svetového obchodu zo strany USA a Číny. Vyzval preto Európsku úniu, aby prehodnotila svoju obchodnú politiku.

„Nemôže to fungovať, ak sme jediní na svete, ktorí rešpektujú pravidlá obchodu - tak ako boli spísané pred 15 rokmi -, ak ich Číňania a Američania prestali rešpektovať tým, že dotujú kľúčové odvetvia,“ vyhlásil.

Macron sa vrátil k rovnakým témam prejavu, ktoré predniesol v septembri 2017 niekoľko mesiacov po nástupe do funkcie taktiež na parížskej Sorbonne. Politický kontext sa však podľa AFP úplne zmenil v dôsledku brexitu, pandémie koronavírusu a ruskej invázie na Ukrajinu.

Keďže do konca Macronovho druhého a zároveň posledného funkčného obdobia zostávajú tri roky a v roku 2022 stratil parlamentnú väčšinu, 46-ročný prezident chce svojim kritikom ukázať, že si zachoval energiu a svieže myslenie, ktoré mu v roku 2017 pomohli dostať sa do úradu, tvrdí Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok