Rusko podľa Nemecka vyrába viac zbraní, ako potrebuje na Ukrajine. O niekoľko rokov môže byť pripravené zaútočiť na NATO

ta3/ČTK
25.4.2024 06:40

Podľa odhadov nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa Rusko už vyrába viac zbraní a munície, ako potrebuje na inváziu na Ukrajinu. Povedal to v stredu v televízii ARD.

Russia_Putin271788.jpg
TASR/AP

Podľa nemeckého ministra možno vysledovať, že v Rusku s rastúcimi výdavkami na zbrojenie a zavedením vojnovej ekonomiky "veľká časť alebo časť toho, čo sa novo vyrobí, rozhodne nesmeruje na front, ale končí v skladoch".

Rusko sa vyzbrojuje

Pistorius zároveň varoval pred ďalšími vojenskými ambíciami ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje tlačová agentúra DPA. "Teraz je možné byť naivný a povedať, že to robí len z opatrnosti. Ale ako skeptik by som povedal, že to robí preto, lebo má alebo môže mať niečo v úmysle," povedal Pistorius.

Na otázku, či súhlasí s odhadmi predstaviteľov pobaltských štátov, že Rusko by mohlo byť o niekoľko rokov pripravené zaútočiť na územie NATO, Pistorius odpovedal, že ide o "veštenie z krištáľovej gule". "To, čo hovoria vojenskí experti a odborníci na zbrane, je, že Rusko sa vyzbrojuje," povedal.

Útok na NATO

Generálny inšpektor nemeckej armády Carsten Breuer počas návštevy Varšavy pred niekoľkými dňami povedal, že ak sa Rusko rozhodne, môže byť do piatich až ôsmich rokov vojensky pripravené zaútočiť na krajiny NATO.

Povedal tiež, že "pozorujeme, že Rusko vyrába veľké množstvo vojenského materiálu a že všetok tento materiál neposiela na front na Ukrajine".

Ruská invázia na Ukrajinu vo februári predchádzajúceho roka priviedla vzťahy Moskvy so Západom do najhlbšej krízy za posledné desaťročia. Rusko opakovane poprelo, že by zvažovalo útok na NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok